Izraelski premijer Yair Lapid priznao izborni poraz

Benjamin Netanyahu i njegovi saveznici, partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, očekuju da će imati 65 zastupničkih mandata, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Yair Lapid je služio ka prelazni premijer posljednja četiri mjeseca (Reuters)

Izraelski premijer Yair Lapid je priznao poraz od bivšeg premijera Benjamina Netanjanua na ovosedmičnim izborima, saopćeno je u četvrtak iz njegovog kabineta.

U saopćenju se navodi da je Lapid čestitao Netanyahuu na pobjedi i dao instrukcije svom uredu da pripremi organiziran prenos vlasti, prenosi Beta.

“Država Izrael dolazi ispred bilo kakvih političkih razmatranja… Želim Netanyahuu uspjeh, radi naroda Izraela i države Izrael”, rekao je Lapid.

Povratak Benjamina Netanyahua

Lapid, koji je služio ka prelazni premijer posljednja četiri mjeseca, ovo je objavio u vrijeme kada izraelski izborni zvaničnici broje posljednje glasove sa parlamentarnih izbora održanih u utorak.

Rezultati pokazuju da je Netanyahu osvojio parlamentarnu većinu zahvaljujući podršci saveznika ultradesničara.

Netanyahu i njegovi saveznici, partije ultranacionalista i ultraortodoksnih Jevreja, očekuju da će imati 65 zastupničkih mandata, od ukupno 120 u izraelskom parlamentu, Knessetu.

Očekuje se da će konačni rezultati biti objavljeni kasnije u četvrtak.

Izvor: Agencije