Delegacija Irana putuje u Beč na razgovore s IAEA-om

Napori na oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma su zakočeni, odnosi između Irana i Zapada sve su zategnutiji, dok Iranci nastavljaju s antivladinim protestima.

Hossein Amir-Abdollahian će razgovarati s Josepom Borrellom o naporima da se obnovi nuklearni sporazum (Reuters)

Delegacija Irana će otputovati u Beč idućih dana kako bi pokušala smanjiti razlike s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), nadzornim tijelom Ujedinjenih naroda za nuklearni program, izjavio je u srijedu iranski ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian.

“Poslat ćemo delegaciju u Beč kako bismo počeli razgovore s IAEA-om i nadamo se da ćemo riješiti preostala pitanja na temelju onoga što smo dogovorili proteklih dana”, rekao je on na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

Amir-Abdollahian je dodao da će razgovarati sa šefom evropske diplomatije Josepom Borrellom o naporima da se obnovi nuklearni sporazum Teherana i svjetskih sila iz 2015. godine.

Zapeli su indirektni pregovori Teherana i Washingtona o obnovi tog sporazuma, a dužnosnici navode da je među spornim tačkama zahtjev Irana da IAEA prekine istragu o tragovima uranija koji su pronađeni na neprijavljenim lokacijama.

Njemački političar: Sporazum bez budućnosti

Iranski nuklearni sporazum sa svjetskim silama iz 2015. godine “nema budućnosti i nije u skladu s realnošću”, izjavio je visoki zvaničnik njemačkih Slobodnih demokrata (FDP), manjeg partnera u vladajućoj koaliciji, za dvije online medijske kuće u intervjuu objavljenom u srijedu, prenosi Fena.

Bijan Djir-Sarai, generalni sekretar FDP-a, kazao je za medije Web.de News i Gmx News da bi nastavak razgovora o sporazumu značio “pregovore s nehumanim režimom kojeg je u potpunosti odbacio vlastiti narod i nema nikakav legitimitet”.

“Sa moje tačke gledišta, ovaj sporazum nema budućnosti i nije u skladu s realnošću”, izjavio je Djir-Sarai, koji je rođen u Iranu, u transkriptu intervjua koji je objavio FDP.

Napori na oživljavanju nuklearnog sporazuma su zakočeni, odnosi između Irana i Zapada sve su zategnutiji, dok Iranci nastavljaju s antivladinim protestima uprkos sve pogibeljnijoj akciji vlasti na njihovom gušenju, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada