Biden: Američka demokratija je napadnuta

Prijetnja nekih republikanaca da neće prihvatiti rezultate izbora 8. novembra ako izgube, predstavlja prijetnju demokratiji, a na to ih je inspirisao Donald Trump, rekao je Joe Biden.

Biden: Demokratija je nesavršena. Uvijek je bila, ali svi smo pozvani braniti je, sada (EPA)

Američka demokratija je napadnuta, rekao je predsjednik Joe Biden u svom govoru o zaštiti demokratije koji je održao u Union Station u Washingtonu nedaleko od Capitol Hilla.

“Američka demokratija je napadnuta jer je poraženi bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država odbio prihvatiti rezultate izbora 2020,” rekao je Biden.

“On odbija prihvatiti volju naroda, odbija prihvatiti činjenicu da je izgubio. On je zlorabio svoju moć i stavio lojalnost sebi ispred lojalnosti Ustavu,” dodao je. Predsjednik je, kako navodi Reuters, govoreći na događaju Demokratskog nacionalnog odbora na Union Stationu u blizini Capitola, upozorio javnost da se zemlja suočava s prekretnicom na izborima sljedeće sedmice koje bi moglo uzdrmati demokratiju.

Naglasio je kako prijetnje nekih republikanskih kandidata da će odbiti prihvatiti rezultate izbora 8. novembra ako izgube, predstavljaju prijetnju demokratiji okrivivši pritom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa da ih je inspirisao.

“Nemojte griješiti. Demokratija je na glasačkom listiću za sve nas,” kazao je Biden u govoru samo nekoliko dana prije nego što Amerikanci odluče hoće li demokrati zadržati kontrolu nad američkim Senatom i Zastupničkim domom ili će vlast predati republikancima.

Predsjednik je pozvao Amerikance da ne samo obeshrabre i osude političko nasilje, već i da odbace zastrašivanje glasača na glasačkim kutijama.

“Demokratija je nesavršena. Uvijek je bila, ali svi smo pozvani braniti je, sada,” rekao je.

Govor je uslijedio manje od sedam dana nakon napada na dom šefice parlamenta Nancy Pelosi u kojem je ozlijeđen njezin suprug koji je bio kod kuće.

‘Mnogo toga na kocki’

“Napadač je ušao u kuću pitajući: ‘Gdje je Nancy? Gdje je Nancy?’ To su bile iste riječi koje je rulja koristila kada su upali na američki Kapitol 6. januara. Mi ne rješavamo naše razlike u Americi pobunom, ruljom, metkom ili čekićem. Mi ih rješavamo mirno na glasačkoj kutiji. Mnogo je toga na kocki u ovim izborima u sredini mandata, ali postoji nešto drugo na kocki: sama demokratija,” rekao je Biden.

Pozvao je birače da “dugo i dobro razmisle o trenutku u kojem se nalazimo”.

“Dok danas stojim ovdje, postoje kandidati koji se natječu za sve nivoe ureda u Americi, za guvernera, za Kongres, za glavnog tužitelja, za državnog sekretara, koji se neće obavezati prihvatiti rezultate izbora koje su unutra”, rekao je.

Biden je rekao da “sudbina nacije” leži na ljudima, i dao je optimističan ton na kraju svog 20-minutnog govora.

“Moji sugrađani Amerikanci, susrest ćemo se ovog trenutka. Samo se moramo sjetiti ko smo. Mi smo Sjedinjene Američke Države. Ne postoji ništa izvan naših mogućnosti ako to učinimo zajedno”, rekao je.

Glasačka prevara izuzetno je rijetka u Americi, ali je značajan broj Amerikanaca zabrinut. Anketa Reutersa/Ipsosa koja je zaključena u ponedjeljak pokazala je da 49 posto Amerikanaca smatra da je izborna prevara široko rasprostranjen problem, s 34 posto demokrata i 69 posto republikanaca tog mišljenja.

Oko 44 posto reklo je da su zabrinuti da su izbori u SAD-u namješteni, uključujući 28 posto demokrata i 62 posto republikanaca.

Izvor: Agencije