Albanija Britaniji: Ne krivite nas za svoje probleme s imigrantima

Albanski premijer Edi Rama optužio je Veliku Britaniju da koristi građane njegove zemlje kao izgovor za svoju neuspješnu useljeničku politiku, nakon pogrdnih komentara britanskih ministara.

Edi Rama napao je 'suludu' i 'olaku' retoriku Britanije koja je ustvrdila da su Albanci 'uzrok svog kriminala i graničnih problema' (EPA)

Albanski premijer Edi Rama optužio je Veliku Britaniju da koristi građane njegove zemlje kao izgovor za svoju neuspješnu useljeničku politiku, nakon pogrdnih komentara britanskih ministara o porastu broja albanskih tražitelja azila.

Edi Rama napao je “suludu” i “olaku” retoriku Britanije koja je ustvrdila da su Albanci “uzrok svog kriminala i graničnih problema”, prenosi Hina.

U nizu objava na Twitteru, Rama je rekao da je britanska retorika završila “kažnjavanjem nevinih”, uključujući poslovne ljude i marljive Albance koji su plaćali porez u Britaniji.

Njegovi su komentari uslijedili nakon tvrdnji britanskih ministara da Albanci stoje iza porasta dolazaka malim brodovima preko La Manchea i da su mnogi od njih umiješani u organizirani kriminal.

Albanci su činili 42 posto ljudi koji su putovali malim brodicama između maja i septembra ove godine, prema podacima britanske vlade objavljenim u srijedu.

Nešto više od 11.000 Albanaca stiglo je u tih pet mjeseci, u usporedbi s 815 u 2020., pokazuju brojke.

Dolazak u Britaniju

Upitan o Raminim komentarima, glasnogovornik britanske vlade rekao je da je britanska vlada predana izgradnji saradnje s Albancima, uključujući borbu protiv ilegalne migracije.

“Radeći zajedno, nastavit ćemo koristiti svaku priliku za presretanje aktivnosti organiziranih kriminalnih grupa i krijumčara ljudi”, rekao je glasnogovornik.

U ponedjeljak je britanska ministrica unutarnjih poslova Suella Braverman izjavila da je došlo do “rasta broja dolazaka Albanaca” i da su to posebno mladi, samci, koji su ili dio organiziranih kriminalnih grupa ili umiješani u kriminalne aktivnosti poput droge.

Rama je rekao da je 70 posto od 140.000 Albanaca koji su se preselili u Britaniju prethodno živjelo u bogatim evropskim zemljama poput Italije i Grčke i da nisu putovali direktno iz Albanije.

Rekao je se Britanija prema njegovoj zemlji mora odnositi s “poštovanjem” ako želi više pomoći u rješavanju problema migranata.

“Albanci u Ujedinjenom Kraljevstvu marljivo rade i plaćaju porez”, rekao je. “Ujedinjeno Kraljevstvo bi se trebalo boriti protiv kriminalnih grupa svih nacionalnosti i prestati diskriminirati” Albance, naglasio je Rama.

Izvor: Agencije