UN: Veliki koraljni greben staviti na listu ugrožene svjetske baštine

Bez ambiciozne, brze i održive klimatske akcije najveći koraljni greben na planeti je u velikoj opasnosti, stav je Ujedinjenih naroda.

Greben se nalazi na UNESCO listi svjetske baštine od 1981. godine (Reuters)

Veliki koraljni greben nadomak sjeveroistočnih obala Australije trebao bi biti stavljen na listu ugrožene svjetske baštine, preporučila je u objavljenom izvještaju misija pod okriljem Ujedinjenih naroda.

Upozorila je da je bez “ambiciozne, brze i održive” klimatske akcije najveći koraljni greben na planeti u velikoj opasnosti.

Izvještaj je sastavljen na osnovu desetodnevne misije u oblasti Velikog koraljnog grebena koje su proveli zvaničnici UNESCO-a i Međunarodne unije za očuvanje prirode, prenosi Beta, pozivajući se na AP.

Greben, stanište podvodnog života izuzetne raznovrsnosti i ljepote, nalazi se na UNESCO listi svjetske baštine od 1981. godine.

Nedovoljno brzi i efikasni napori

Izvještajem se federalnim vlastima Australije i vlastima savezne države Queensland preporučuje da odrede ambicioznije ciljeve u smanjenjivanju emisija plinova s efektom stakleničke bašte, a u skladu s međunarodnim naporima da se buduće zagrijevanje planete ograniči na 1,5 stepeni Celzija u odnosu na predindustrijska vremena.

U izvještaju se kao nedovoljno brzi i efikasni ocjenjuju dosadašnji napori da se zaustavi masovno izbjeljivanje korala i da se zaustavi zagađivanje voda oko grebena, a koje dovodi do povećanje njihove kiselosti, što može biti otrovno za živi svijet.

Izvještajem se preporučuje izdašnije finansiranje poboljšavanja kvaliteta vode i da se zaustavi propadanje Velikog koraljnog grebena.

Izvor: Agencije