U napadu na hotel ubijeno desetero ljudi

Među žrtvama su dvije osobe dvojnog, somalsko-britanskog državljanstva, potvrdili su iz somalske policije.

U Somaliji već decenijama bijesni rat (EPA)

Najmanje je deset ljudi ubijeno u napadu izvedenom u nedjelju na hotel blizu predsjedničke palače u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, prema policijskim podacima objavljenim u ponedjeljak.

Među žrtvama su dvije osobe dvojnog, somalsko-britanskog državljanstva, rekao je Mohamed Dahir iz somalske policije, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Hotel je popularno mjesto u koji zalaze vladini dužnosnici i u napadu je povrijeđen somalski ministar za unutrašnju sigurnost Ahmed Mohamed Doodishe, rekla je policija.

Grupa Al Šabab, povezana s Al-Qaedom, koja kontrolira veliki dio zemlje preuzela je odgovornost za napad, rekavši u saopćenju na svojoj radijskoj stanici da je na meti napada bila obližnja predsjednička palača.

Borba somalske vojske protiv Al Šababa

Napad se dogodio dva dana nakon velike operacije somalske vojske u centru zemlje u kojoj je ubijeno najmanje 100 pripadnika Al Šababa, među njima deset vođa, prema izjavi oružanih snaga.

U Somaliji već decenijama bijesni rat, uglavnom zbog Al Šababa.

Predsjednik Hassan Sheikh Mohamud, izabran na dužnost početkom godine, poveo je vojnu ofanzivu protiv grupe Al Šababa.

Somalska vojska, uz podršku naoružanih klanova i civila, posljednjih je mjeseci imala uspjeha u borbi protiv Al Šababa i uspjela vratiti dio teritorije.

Izvor: Agencije