Europol razbio ‘superkartel’ iz Emirata

Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Emiratima od 8. do 19. novembra.

Europol je priopćio da je Dubai uhapsio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španijom (EPA)

Evropska policijska agencija Europol priopćila je u ponedjeljak da je pomogla u koordinaciji razbijanja kartela kojim se upravlja iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, a za koji se vjeruje da kontrolira do trećine evropske trgovine kokainom.

Policija je uhapsila ukupno 49 osumnjičenih u racijama u Belgiji, Francuskoj, Nizozemskoj, Španiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima od 8. do 19. novembra, objavila je agencija.

Razbijanje ovog “superkartela” koje je uključivalo jednu “izuzetno veliku ribu” iz Nizozemske sa sjedištem u Dubaiju – uglavnom je ciljalo na kokain koji dolazi iz Južne Amerike preko luka Rotterdam i Antwerpen.

“Šefovi narko organizacija, koje Europol smatra metama visoke vrijednosti, okupili su se kako bi formirali ono što je poznato kao ‘super kartel’ koji je kontrolirao oko jedne trećine trgovine kokainom u Evropi”, rekao je Europol, prenijela je Hina, pozivajući se na inostrane agencije.

“Razmjer uvoza kokaina u Evropu pod kontrolom i komandom osumnjičenika bio je ogroman”, stoji u priopćenju Evropola, dodajući da je tokom istrage zaplijenjeno više od 30 tona droge.

Operacija za koordinaciju racija napada nazvana je “Desert Light” (“Pustinjska svjetlost”) i planirana je dvije godine.

‘Izuzetno velika riba’

Europol je priopćio da je Dubai uhapsio dvojicu važnih osumnjičenika koji su povezani s Francuskom, dvojicu s Nizozemskom i još dvojicu sa Španijom.

Deset osoba uhapšeno je u Belgiji, šest u Francuskoj i 13 u Španiji.

Još 14 osoba uhapšeno je 2021. u Nizozemskoj u sklopu iste operacije, priopćila je organizacija sa sjedištem u Haagu.

Hapšenja su posljednja koja su uslijedila nakon policijskog hakiranja sofisticiranih šifriranih telefona koje su koristile mreže organiziranog kriminala prošle godine, priopćio je Europol.

Policija je prošle godine ukinula telefonsku platformu SKY ECC, nakon što ju je dugo vremena potajno koristila za prisluškivanje onoga što je navodno bila sigurna komunikacija između trgovaca drogom.

Nizozemski tužitelji rekli su da će zatražiti izručenje osumnjičenih iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Jedan od osumnjičenih je 37-godišnji muškarac s dvojnim nizozemskim i marokanskim državljanstvom, koji je pritvoren zbog navodnog uvoza hiljada kilograma kokaina u Nizozemsku 2020. i 2021. godine.

“Riječ je o teškim krivičnim djelima koja se odnose na međunarodnu trgovinu drogom, uglavnom iz Južne Amerike preko luka Antwerpena i Rotterdama”, priopćilo je nizozemsko državno odvjetništvo.

Drugi je 40-godišnjak koji ima državljanstva Nizozemske i BiH, navodi se.

“Jedan od nizozemskih osumnjičenika je izuzetno velika riba”, rekao je za AFP izvor iz Europola koji je želio ostati anoniman.

Nizozemski osumnjičenici navodno su bili povezani s Ridouanom Taghijem, koji je uhapšen u Dubaiju 2019. i sada mu se sudi u Nizozemskoj, rekao je izvor.

Taghi je optužen za vođenje velike grupe za krijumčarenje kokaina sa sjedištem u Amsterdamu i suočava se s optužbama koje uključuju i ubistvo.

Izvor: Agencije