Venecuela traži pristup novcu zamrznutom u stranim bankama

Vlada i opozicija Venecuele zatražili su od Ujedinjenih naroda dozvolu da upravljaju sa više od tri milijarde dolara koji su blokirani u stranim bankama.

Predstavnici venecuelanske vlade doputovali su u Mexico City da potpišu 'socijalni sporazum' sa svojim političkim protivnicima, opozicionom Unitarnom platformom, nakon više od godinu dana prekida dijaloga između dvije strane (Reuters)

Vlada i opozicija Venecuele zatražili su u subotu od Ujedinjenih naroda dozvolu da upravljaju sa više od tri milijarde dolara koji su blokirani u stranim bankama.

Ova sredstva bi trebalo da budu postepeno odmrzavana za borbu sa posljedicama humanitarne krize u toj južnoameričkoj zemlji, saopštila je u subotu delegacija Venecuele koja boravi u Mexico Cityju, potvrdili su izvori Reutersa upućeni u ovo pitanje, prenosi Beta.

Predstavnici venecuelanske vlade doputovali su u petak u Mexico City da potpišu “socijalni sporazum” sa svojim političkim protivnicima, opozicionom Unitarnom platformom, nakon više od godinu dana prekida dijaloga između dvije strane.

Međutim, neizvjesno je da li će pregovori biti uspješni i krenuti drugačijim tokom od prethodnih rundi pregovora koje nisu donijele napredak u političkom zastoju u Venecueli.

Ublažavanje sankcija

U međuvremenu, administracija predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena u subotu je ublažila neke naftne sankcije Venecueli u nastojanju da podrži novopokrenute pregovore između vlade predsjednika Nicolasa Madura i opozicije.

Nakon višegodišnjih sankcija koje su dramatično smanjile profit od nafte i gasa Madurovoj vladi, američko ministarstvo finansija dozvolilo je kompaniji Chevron da nastavi “ograničenu” proizvodnju energenata u Venecueli, prenio je AP.

Visoki zvaničnik američke administracije je rekao da će SAD pažljivo pratiti Madurovu posvećenost pregovorima i naglasio da je Washington zadržao pravo da ponovo uvede strože sankcije ili da nastavi da ih ublažava u zavisnosti od toga kako budu tekli pregovori.

Izvor: Agencije