Sukobi u Briselu nakon utakmice Maroko – Belgija

Policija navodi da su okupljeni upotrijebili pirotehnička sredstva i palice, kamenjem gađali policajce i zapalili semafor.

Stotinjak policajaca sudjelovalo je u intervenciji dok su ih nezadovoljnici gađali kamenjem. (EPA)

Sukobi su izbili u nedjelju u Briselu nakon pobjede Maroka u utakmici s Belgijom na Svjetskom prvenstvu u nogometu, pri čemu su “deseci ljudi” napali urbanu opremu i policijske snage, objavila je policija.

I prije kraja utakmice “deseci ljudi, među kojima su neki bili maskirani, izazivali su sukob s policijskim snagama u centru grada, čime su ugrozili javnu sigurnost”, navodi policija u saopćenju, prenosi agencija Hina.

Policija navodi da su okupljeni upotrijebili pirotehnička sredstva i palice, kamenjem gađali policajce i zapalili semafor, a na jednoj saobraćajnici je buknuo požar.

“Jedan je novinar pogođen u lice pirotehničkim sredstvom”, izvijestila je policija koja je tada odlučila intervenirati vodenim topovima i suzavcem.

Blokirane ulice

Stotinjak policajaca sudjelovalo je u intervenciji dok su ih nezadovoljnici gađali kamenjem.

Policijske snage su pozvale stanovnike i navijače da izbjegavaju neke četvrti u centru grada. Stanice podzemne željeznice su zatvorene, a ulice blokirane kako bi se spriječilo okupljanje.

“Najoštrije osuđujem incidente koji su se dogodili danas poslije podne. Policija je već odlučno intervenirala. Preporučam navijačima da ne dolaze u središte grada. Policija nastoji svim sredstvima očuvati javni red”, napisao je na Twitteru gradonačelnik Brisela Philippe Close.

“Naredio sam policiji da pristupi administrativnom hapšenju izazivača nereda”, dodao je.

Izvor: Agencije