Sirijski Kurdi prekinuli akcije protiv ISIL-a zbog turskih napada

Glavnokomandujući kurdske oružane frakcije u Siriji kaže da su obustavljene operacije protiv ISIL-a zbog prošlosedmičnih napada turskih oružanih snaga na sjever Sirije.

Mazloum Abdi iz Sirijskih demokratskih snaga kaže da se Ankara priprema za kopnenu ofanzivu te da se opozicioni borci koje podržava Turska pripremaju za učešće u tim operacijama (Reuters)

Glavnokomandujući kurdske oružane frakcije u Siriji koju podržavaju Sjedinjene Američke Države izjavio je subotu da su obustavljene operacije protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) zbog prošlosedmičnih napada turskih oružanih snaga na sjever Sirije.

Mazloum Abdi iz Sirijskih demokratskih snaga rekao je novinarima da se poslije skoro sedmicu dana turskih zračnih udara na sjevernu Siriju, Ankara sada priprema za kopnenu ofanzivu, navodeći da se i opozicioni borci koje podržava Turska pripremaju za učešće u tim operacijama, prenosi AP.

Oštećena infrastruktura

On je dodao da su turski udari tokom protekle sedmice nanijeli ozbiljnu štetu infrastrukturi u regiji, ocijenivši da Turska koristi smrtonosni bombaški napad u Istanbulu 13. novembra za koji okrivljuje kurdske grupe kao izgovor za vojne operacije, prenosi Tanjug.

Kurdske organizacije negirale su bilo kakvu umiješanost u napad u Istanbulu u kojem je ubijeno šest, a ranjeno više desetina ljudi.

U znak odmazde za napad u Istanbulu, Turska je pokrenula tokom protekle sedmice val zračnih napada na kurdske pobunjenike koji se kriju u susjednoj Siriji i Iraku.

Izvor: Agencije