Papa pozvao Izraelce i Palestince da se angažiraju na traženju dijaloga

Papa Franjo je pozvao izraelske i palestinske vlasti da pojačaju napore na pokušaju traženja dijaloga, nakon nedavnih smrtonosnih bombaških napada u Jerusalemu i sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali.

Papa Franjo je rekao da nasilje 'ubija budućnost' oba naroda (EPA)

Papa Franjo je u nedjelju pozvao izraelske i palestinske vlasti da pojačaju napore na pokušaju traženja dijaloga, nakon nedavnih smrtonosnih bombaških napada u Jerusalemu i sukoba na okupiranoj Zapadnoj obali.

U nedjeljnome blagoslovu održanom pred desecima hiljada okupljenih na Trgu svetoga Petra, Sveti Otac je rekao da nasilje “ubija budućnost” oba naroda, prenosi Hina.

U srijedu su na autobusnim stanicama u predgrađu Jerusalema eksplodirale dvije bombe, pri čemu je smrtno stradao 16-godišnji mladić, a ranjeno je najmanje 14 ljudi. Čini se da je riječ o napadu palestinskih pripadnika oružanih grupa.

U subotu je od posljedica ranjavanja umro i pedesetogodišnji muškarac.

Eskalacija nasilja

U utorak kasno navečer izraelske vojne snage ubile su 16-godišnjeg palestinskog mladića u sukobima u gradu Nablusu na Zapadnoj obali koji je pod izraelskom okupacijom.

Papa je u Angelusu spomenuo oba incidenta, nazvavši jerusalemske eksplozije “gnusnima”. Kazao je da je zabrinut zbog porasta nasilja u posljednjih nekoliko mjeseci.

“Nasilje ubija budućnost, prekida živote najmlađih i slabi nadu u postizanje mira. Pomolimo se za ove poginule mlade ljude i za njihove porodice, posebno za njihove majke. Nadam se da će se i izraelske i palestinske vlasti snažnije angažirati na traženju međusobnog dijaloga, gradeći uzajamno povjerenje bez kojega se nikad neće pronaći rješenje za mir u Svetoj Zemlji”, rekao je papa Franjo.

Izvor: Agencije