SAD zabranio opremu kineskih telekom kompanija

Potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

Huawei nije želio komentirati odluku američke administracije (EPA)

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena zabranila je uvoz i prodaju nove telekomunikacijske opreme kineskih kompanija Huawei technologies i ZTE, jer predstavljaju “neprihvatljivi rizik” za američku nacionalnu sigurnost.

Savezna komisija za komunikaciju u petak je saopćila da je donijela konačne odluke kojima također zabranjuje prodaju i uvoz opreme kineskog proizvođača opreme za nadzor Daha Technologies, kompanije koja proizvodi opremu za video nadzor Hikvision Digital Technology i tehnološke kompanije Hytera Communications, prenosi Hina.

Taj potez predstavlja nastavak akcija Washingtona protiv kineskih tehnoloških divova zbog straha da bi Peking mogao koristiti te kompanije za špijuniranje Amerikanaca.

“Te nove odluke važan su dio naših tekućih akcija da zaštitimo Amerikance od prijetnji vezanih uz nacionalnu sigurnost koje uključuju telekomunikacije”, navela je predsjednica te komisije Jessica Rosenworcel u saopćenju.

‘Prijetnja nacionalnoj sigurnosti’

Huawei nije želio komentirati tu odluku, dok ostale kompanije nisu odmah odgovorile na zahtjev Reutersa.

Ta komisija je u julu 2021. objavila da razmatra zabranu odobrenja za svu opremu svih kompanija na popisu.

To je uslijedilo nakon što je u martu 2021. pet kineskih kompanija označeno kao prijetnja nacionalnoj sigurnosti prema zakonu iz 2019. čiji je cilj zaštita američkih komunikacijskih mreža.

Sva četiri povjerenika u agenciji, dva republikanca i dva demokrata, podržali su najnovije odluke.

Izvor: Agencije