Izrael: Ekstremna desnica na korak do ulaska u vladu

Čini se da će nova vlada biti najdesnija u historiji Izraela, što će prisiliti Benjamina Netanyahua da diplomatski balansira između svoje koalicije i zapadnih saveznika.

Itamar ben Gvir je 2007. godine optužen za poticanje rasne mržnje protiv Arapa i podršku terorizmu (EPA)

Konzervativni Likud mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua potpisao je prvi koalicijski sporazum s krajnje desnom strankom Židovska snaga Itamara Ben-Gvira, saopćio je Likud.

Sporazum, koji ne uključuje potpunu i konačnu novu izraelsku vladu, daje Ben-Gviru Ministarstvo unutrašnjih poslova i mjesto u sigurnosnom kabinetu, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Večeras [četvrtak navečer] smo napravili veliki korak prema potpunom koalicijskom sporazumu, prema formiranju potpuno, potpuno desne vlade”, saopćio je Ben-Gvir.

Netanyahuov Likud i njegovi krajnje desni saveznici ostvarili su jasnu pobjedu na izborima u Izraelu 1. novembra i okončali gotovo četiri godine političke nestabilnosti.

No, njegovi napori da brzo sastavi vladu naišli su na prepreke, pošto se odugovlače pregovori s koalicijskim partnerima.

Najdesnija vlada u historiji Izraela

Čini se da će nova vlada biti najdesnija u historiji Izraela, što će prisiliti Netanyahua da diplomatski balansira između svoje koalicije i zapadnih saveznika.

U Ben-Gvirovom dosjeu je osuda iz 2007. godine za poticanje rasne mržnje protiv Arapa i podrška terorizmu, kao i anti-LGBT aktivizam.

No, tvrdi da više ne zagovara protjerivanje svih Palestinaca – samo onih koje smatra izdajicama ili teroristima.

Doseljenik na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967. godine, protivi se palestinskoj državnosti.

Osim toga, Ben-Gvir podržava jevrejsku molitvu na spornom platou u Jerusalemu na kojemu se nalazi džamija Al-Aksa, na mjestu gdje su se nekad nalazili drevni jevrejski hramovi.

Izvor: Agencije