Iran poslao dodatne jedinice na granicu s Irakom

Raspoređivanje specijalnih snaga ima za cilj da spriječi infiltraciju i šverc oružja kurdskih opozicionih grupa prognanih iz Iraka.

Iran ima nekoliko vojnih baza u blizini iračke granice (EPA)

Iran je poslao dodatne jedinice specijalnih snaga kako bi pojačao zaštitu svoje sjeverne granice s Irakom i suzbio, kako je naveo, infiltraciju kurdskih opozicionih grupa.

Načelnik kopnenih snaga Revolucionarne garde, general Mohammad Pakpour, rekao je da su jedinice oklopnih i specijalnih snaga raspoređene u zapadne i sjeverozapadne iranske provincije kako bi se ojačala granična sigurnost, prenosi iranska državna agencija IRNA.

Raspoređivanje ima za cilj da spriječi infiltraciju i šverc oružja kurdskih opozicionih grupa prognanih iz Iraka, a za koje Teheran tvrdi da podržavaju antivladine proteste širom Irana.

Kurdske grupe poriču te tvrdnje, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Iran ima nekoliko vojnih baza u blizini iračke granice i tamo su snage desetljećima prisutne po principu rotacije.

Baze u iračkoj sjevernoj regiji

Do pokretanja iranskih trupa dolazi i nakon što je Irak izdao direktive za jačanje sigurnosti duž svoje strane granice da bi spriječio dalje iransko bombardovanje.

Kurdske opozicione grupe imaju baze u iračkoj sjevernoj regiji kojom upravljaju Kurdi.

Iranski zvaničnici saopćili su prethodno ove sedmice da ne planiraju provesti kopnenu vojnu operaciju za iskorjenjivanje opozicionih grupa iz baza, uprkos tome što su, kako su objavili iranski državni mediji, prijetili da će to učiniti tokom posjete visokog generala Esmaila Ganija Bagdadu prošle sedmice.

Izvor: Agencije