Zašto pojedini Arapi priželjkuju pobjedu Rusije u sukobu sa Zapadom?

Ruski rat protiv Ukrajine ukazao je na podjele u arapskoj javnosti između onih koji podržavaju Zapad i bojkot Rusije, te onih koji su na strani Moskve i nadaju se da će ona ostvariti pobjedu.

Rusija manipulira osjećajima Arapa jer zna da su oni frustrirani zapadnom politikom, tvrdi Al-Nashif (EPA)

Ruski rat protiv Ukrajine ukazao je na podjele prisutne u arapskoj javnosti između onih koji podržavaju Zapad i slažu se s njegovim napadom i bojkotom Rusije, s obzirom na njihov stav o masakrima koje je počinila Moskva, posebno nad sirijskim narodom. Drugi, pak, podržavaju Rusiju i nadaju se da će ona i njeni saveznici ostvariti pobjedu u trenutnom sukobu sa Zapadom, kojeg predstavljaju Amerika i Evropa, jer su nezadovoljni zapadnom politikom. Stoga se nameće pitanje: Koja strana zaslužuje podršku Arapa: Zapad ili Rusija?

Pisac i analitičar Thaer al-Nashif zastupa mišljenje onih koji se protive oslanjanju i polaganju nada u Rusiju u rješavanju arapskih pitanja, jer im ova država, kako kaže, neće pružiti ništa. Rusija je u Siriji počinila više od 6.943 masakra i napada na civilne objekte, te izvela 237 napada kasetnim bombama i više od 130 napada zapaljivim bombama. Koristila je razne vrste novog oružja prije nego što je stavljeno na tržište, pored toga da vodi apsurdni rat u Ukrajini i čini masakre u toj zemlji.

Rusija manipulira osjećajima Arapa jer zna da su oni frustrirani zapadnom politikom. To je jedna od najvećih zemalja koje su se svrstale na stranu Izraela i nema sve elemente koji su potrebni da bi se moglo osloniti na nju. Također, ta država neće biti protuteža Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), smatra Al-Nashif. Prema njegovom mišljenju, Arapi su bliži zapadnoj kulturi, koja se smatra putem razvoja, nego ruskoj kulturi, o čemu svjedoči i činjenica da je broj oni koji govore engleski mnogo veći u odnosu na ruski.

Arapi su saveznici s Amerikom jer im ta država dozvoljava diverzifikaciju međunarodnih odnosa, za razliku od Rusije koja svoje saveznike tretira kao sluge i ponižava ih, kazao je. Al-Nashif je, u svom gostovanju u programu Al Jazeere Arabic “Suprotni smjer”, naveo primjer Katara koji je odbio normalizaciju odnosa s Izraelom, ali i pored toga katarski saveznik SAD nije vršio pritisak kako bi slijedio primjer zemalja u regiji koje su to učinile.

Gost emisije “Suprotni smjer” naveo je kako je Rusija vršila masakr nad sirijskim narodom i pljačkala njihove prirodne resurse, te protjerala Irance s ciljem da se dočepa bogatstava istočno od Eufrata. Unatoč savezništvu s režimom Bashara al-Assada, nije zaštitila Siriju od zračnih napada koje je Izrael pokrenuo na sirijski teritorij, zbog svog savezništva i sigurnosne i vojne koordinacije s Tel Avivom.

Što se tiče pitanja Palestine, Rusija se smatra snažnim saveznikom Izraela. Predsjednik Vladimir Putin je posjetio Izrael i sastao se s bivšim premijerom Benjaminom Netanyahuom, Također, pisac i analitičar je upozorio da Moskva nije iznijela nikakvu inicijativu za rješavanje palestinsko-izraelskog sukoba, zbog čega je kritizirao Palestince koji iskazuju podršku Rusiji u ratu protiv Ukrajine, budući da to predstavlja dvostruka mjerila.

Rusija se buni protiv američke hegemonije

S druge strane, dr. Mahmoud al-Afandi, savjetnik ruskog Ministarstva vanjskih poslova, čvrsto stoji na strani branitelja Rusije. Smatra da ona svijetu i arapskim zemljama nudi, kako je to nazvao, “revoluciju za oslobađanje od američke hegemonije”, te pruža ekonomsku pravdu arapskim zemljama. Kao dokaz za to navodi da se Kraljevina Saudijska Arabija približava Rusiji i da se suprotstavila američkom stavu o cijenama plina, pored toga da arapske zemlje nisu provele sankcije koje je Zapad uveo Rusiji.

SAD je ranije optužio Rijad da se priklanja Rusiji, jer odbija pokušaje Zapada da ograniči cijenu ruske nafte, zbog rata koji ta država vodi u Ukrajini.

Al-Afandi smatra da Rusija ne pljačka Siriju, već da to radi Amerika, koja kontrolira bogatstvo u sjeveroistočnoj Siriji, odnosno područje koje se naziva sirijskim ekonomskim bazenom, prema njegovom mišljenju.

Kaže da palestinski narod vrlo dobro zna da je Zapad taj koji štiti Izrael, a da je Rusija ta koja podržava otpor u arapskim zemljama. Čak je i čelnik Palestinske nacionalne samouprave Mahmoud Abbas jedne prilike rekao: “Ne želimo rješenje od Amerike, nego od Rusije”, pored toga da Rusija nije sudjelovala u sporazumu Sykes-Picot.

Al-Afandi dodaje da se Ukrajina opisuje kao raj za Jevreje, a ne Rusija, te da su Golda Meir i Ariel Sharon Ukrajinci, a čak je i sadašnji ukrajinski predsjednik Jevrej.

Izvor: Al Jazeera