UN počeo istragu o represiji u Iranu

UN-ovo Vijeće za ljudska prava odlučilo je imenovati grupu istražitelja visokog nivoa koji će rasvijetliti sve povrede ljudskih prava tokom gušenja protesta u Iranu.

Mnogi zapadani diplomati osudili su gušenje protesta u kojima je u više od dva mjeseca poginulo najmanje 416 ljudi (Reuters)

UN-ovo Vijeće za ljudska prava odlučilo je, uprkos protivljenju Teherana i Pekinga, otvoriti međunarodnu istragu o gušenju protesta u Iranu nakon smrti Mahse Amini, kako bi prikupilo dokaze o kršenju ljudskih prava i eventualno pristupilo kaznenom gonjenju odgovornih.

Usred rasprave u Vijeću, iranska novinska agencija Fars izvijestila je o hapšenju poznatog nogometaša Vorije Ghafourija, nekadašnjeg člana reprezentacije poznatog po kritici režima, koji je zatvoren pod optužbom da je “vrijeđao i okaljao ugled nacionalne ekipe (Team Melli) i da je širio propagandu” protiv države.

Na vanrednom sastanku sazvanom na prijedlog Njemačke i Islanda, 47 zemalja tog najvišeg UN-ovog tijela za ljudska prava odlučilo je imenovati grupu istražitelja visokog nivoa koji će rasvijetliti sve povrede tih prava tokom gušenja protesta, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Za tekst je glasala većina zemalja, nešto veća nego što se očekivalo, uprkos tome što je Kina u posljednjem trenutku podnijela amandman na prijedlog o Iranu kojim bi se uklonio glavni članak koji se odnosi na novu istragu o iranskom gušenju masovnih protesta: 25 zemalja je glasalo ‘za’, šest je bilo protiv (Armenija, Kina, Kuba, Eritreja, Pakistan i Venezuela) i 16 je bilo suzdržano.

‘Historijska rezolucija’

Nevladina organizacija Amnesty International je izrazila zadovoljstvo “historijskom rezolucijom” koja obilježava “važan korak prema prestanku nekažnjavanja”, a Lucy McKernan iz Human Rights Watcha nazvala je odluku Vijeća “dobrodošlom etapom”.

Tokom rasprave, UN-ov Visoki povjerenik za ljudska prava Volker Tuerk, čiji je zahtjev za dolazak u Iran sve dosad ostao mrtvo slovo na papiru, pozvao je Teheran da “prestane” sa “suvišnom i nesrazmjernom upotrebom sile”.

Na sjednici koja je trajala cijeli dan, mnogi zapadni diplomati – među kojima njemačka ministrica vanjskih poslova i njena islandska kolegica – osudili su gušenje protesta u kojima je u više od dva mjeseca poginulo najmanje 416 ljudi, među njima 51 dijete, navodi organizacija Iran Human Rights (IHR) čije je sjedište u Norveškoj.

Obraćajući se novinarima u Ženevi uoči glasanja, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je zemlje koje uglavnom glasaju s Iranom, da se odvaže na suzdržanost.

“Ne znamo može li (rezolucija) sutra spasiti živote. No ono što sigurno znamo jeste da ona znači pravdu, pravdu za narod”, rekla je.

Izvor: Agencije