Novinarka podnijela tužbu za silovanje protiv Trumpa

Tužba je uslijedila samo nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu novi državni zakon, koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže zbog napada koji su se desili prije nekoliko decenija.

Carroll, dugogodišnja kolumnistkinja za savjete magazina Elle, prvi put je optužbe za silovanje iznijela u knjizi iz 2019. godine, navodeći da ju je Trump silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Manhattan 1995. ili 1996. godine. (Reuters)

Novinarka E. Jean Carroll, koja je ranije optužila bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za silovanje, podnijela je tužbu protiv njega u New Yorku.

Tužba je uslijedila samo nekoliko minuta nakon što je stupio na snagu novi državni zakon, koji omogućava žrtvama seksualnog nasilja da tuže zbog napada koji su se desili prije nekoliko decenija, prenosi Tanjug.

Advokat Carroll podnio je pravne dokumente elektronskim putem pošto su privremeno, na godinu dana, ukinuti uobičajeni rokovi za tužbu zbog seksualnog napada, objavio je AP.

Carroll traži kompenzaciju i kaznenu odštetu za bol i patnju, psihičke povrede, gubitak dostojanstva i narušavanje ugleda.

Optužbe u knjizi

Carroll, dugogodišnja kolumnistkinja za savjete magazina Elle, prvi put je optužbe za silovanje iznijela u knjizi iz 2019. godine, navodeći da ju je Trump silovao u svlačionici luksuzne robne kuće na Manhattan 1995. ili 1996. godine.

Trump je odgovorio na navode iz knjige rekavši da se to nikada nije moglo dogoditi, jer Carroll nije njegov tip žene.

Trumpove primjedbe navele su Carroll da podnese tužbu za klevetu protiv njega, ali ta tužba je na apelacionim sudovima jer sudije odlučuju da li je predsjednik zaštićen od pravnih tužbi za komentare date dok je obavljao tu funkciju, podsjetila je američka agencija.

Carroll je ranije bilo onemogućeno na osnovu državnog zakona da tuži zbog navodnog silovanja, jer je prošlo previše godina od incidenta.

Novi zakon države New York, međutim, daje žrtvama seksualnih napada koje su propustile rokove u vezi sa zastarjelošću, drugu priliku da podnesu tužbu.

Izvor: Agencije