Anwar Ibrahim imenovan za premijera Malezije

Anwarova koalicija Pakatan Harapan osvojila je najviše mjesta na izborima održanim tokom vikenda.

Anwar Ibrahim je 1990-ih iznenada smijenjen i zatvoren (Reuters)

Anwar Ibrahim imenovan je novim premijerom Malezije, u nevjerojatnom povratku čovjeka koji je trebao preuzeti tu dužnost u godinama procvata 1990-ih, no, tada je iznenada smijenjen i zatvoren.

Anwarova koalicija Pakatan Harapan (PH) osvojila je najviše mjesta na izborima održanim tokom vikenda, ali nijedna stranka ili koalicija nije izašla s parlamentarnom većinom od 112 mjesta potrebnom za formiranje vlade.

PH i suparnička konzervativna malajsko-muslimanska koalicija Perikatan Nasional (PN) pod bivšim premijerom Muhyiddinom Yasinom, koja je imala drugi najveći broj mjesta, započele su pregovore o formiranju vlade, pridobijajući manje koalicije u državama Sabah i Sarawak na Borneu kao i Barisan Nasional (BN), savez koji je dominirao Malezijom nekih 60 godina prije historijskog poraza na zadnjim izborima 2018. godine.

Sastanak sa kraljem

Budući da niti jedan nije uspio doći do većine, kralj Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah sastao se s Anwarom i Muhyiddinom, kao i s novoizabranim članovima parlamenta kako bi iznio svoje stavove o tome ko bi trebao voditi novu vladu.

Nakon sastanka u četvrtak, kralj je najavio da će Anwar biti premijer i da će položiti zakletvu na ceremoniji u 17 sati.

Izvor: Al Jazeera