Iran zatvara škole u Teheranu zbog velikog zagađenja zraka

Zrak u Teheranu je među najzagađenijim u svijetu, smog je izazvan jakim saobraćajem kao i fabričkim zagađenjem i obično se pogoršava kada je hladna sezona.

Vlasti su također pozvale starije, bolesne i djecu da preduzmu mjere predostrožnosti (EPA)

Sve škole u glavnom gradu Irana Teheranu će biti zatvorene na jedan dan zbog lošeg kvaliteta zraka koji se smatra opasnim, javila je državna televizija, prenosi Beta.

Osnovne škole zatvorene su protekla dva dana u Teheranu koji ima više od 10 miliona stanovnika, ali će zbog povećanog zagađenja danas biti zatvorene sve škole, piše AP, prenosi Beta.

Časovi će se održavati online.

Slične mjere su objavljene za susjednu provinciju Alborz. Školska sedmica u Iranu traje od subote do srijede.

Zrak u Teheranu među najzagađenijim na svijetu

Vlasti su takođe pozvale starije, bolesne i djecu da preduzmu mjere predostrožnosti.

Zrak u Teheranu je među najzagađenijim u svijetu i redovno se dešava da se škole zatvaraju zbog lošeg kvaliteta zraka. Smog je izazvan jakim saobraćajem kao i fabričkim zagađenjem i obično se pogoršava kada je hladna sezona.

Teheran je okružen visokim brdima sa tri strane. Kada se hladan zrak spusti u dolinu on hvata emisije automobila i druge emisije koje nemaju načina da izađu.

U julu su škole i vladine zgrade bile zatvorene u Teheranu i nekoliko drugih gradova u zemlji kada je pješčana oluja zahvatila grad i okolinu.

Izvor: Agencije