Britanski Vrhovni sud blokirao referendum o nezavisnosti Škotske

Škotska nema ovlaštenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade, saopćio je sud.

Vlada želi da se Škoti izjasne sljedećeg oktobra na referendumsko pitanje 'Da li bi Škotska trebala biti nezavisna zemlja?' (Reuters)

Vrhovni sud Velike Britanije presudio je da Škotska nema ovlaštenja da donosi zakone o održavanju novog referenduma o nezavisnosti bez saglasnosti britanske vlade.

Poluautonomna škotska vlada želi da se Škoti izjasne sljedećeg oktobra na referendumsko pitanje “Da li bi Škotska trebala biti nezavisna zemlja?”, prenosi AP.

Konzervativna britanska vlada odbija odobriti ovo izjašnjavanje, uz obrazloženje da je to pitanje riješeno na referendumu 2014. godine, kada su škotski birači odbili nezavisnost, prenosi Tanjug.

Izlazak Velike Britanije iz Evropske unije

Škoti su 2014. godine odbacili raskidanje više od 300 godina stare unije s Engleskom, sa 55 posto glasova birača, ali dvije kasnije zagovornici nezavisnosti su tražili da se održi novo glasanje, zbog izlaska Velike Britanije iz Evropske unije, jer je većina Škota smatrala da je izlazak iz EU-a bitno promijenio političke okolnosti.

Premijerka Škotske i liderka Škotske nacionalne partije (SNP) Nicola Sturgeon, koja se zalaže za nezavisnost, najavila je ranije ove godine da namjerava organizirati izjašnjavanje o nezavisnosti 19. oktobra 2023. godine, ali u skladu s domaćim zakonom i međunarodnim pravom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada