Iran počeo proizvoditi obogaćeni uranij do 60 posto čistoće

Stručnjaci za neproliferaciju upozorili su proteklih mjeseci da Iran sada ima dovoljno uranija obogaćenog 60 posto za ponovnu preradu u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu.

Povećano obogaćivanje uranija viđeno je kao značajan dodatak nuklearnom programu zemlje (EPA)

Iran je počeo proizvoditi obogaćeni uranij čistoće 60 posto u podzemnoj nuklearnoj elektrani Fordo, izvijestili su službeni mediji, opisujući to kao odgovor na rezoluciju tijela Ujedinjenih naroda za nadzor nuklearnog oružja.

Povećano obogaćivanje, o kojem je izvijestila službena novinska agencija IRNA, viđeno je kao značajan dodatak nuklearnom programu zemlje.

Obogaćivanje do 60 posto čistoće manji je tehnički korak od nivoa kvaliteta oružja od 90 posto.

Stručnjaci za neproliferaciju upozorili su proteklih mjeseci da Iran sada ima dovoljno uranija obogaćenog 60 posto za ponovnu preradu u gorivo za najmanje jednu nuklearnu bombu, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Bez detalja o količini proizvedenog uranija

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) izvijestila je da Iran obogaćuje uranij do 60 posto čistoće u svom nuklearnom postrojenju Natanz u središnjem Iranu.

Fordo je nekih 100 kilometara južno od glavnog grada Teherana.

IRNA nije dala detalje o količini proizvedenog obogaćenog uranija.

U ponedjeljak je Nasser Kanaani, glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova, rekao da je njegova zemlja poduzela korake kao reakciju na rezoluciju IAEA, ali dužnosnici nisu dali pojedinosti.

Ranije ovog mjeseca IAEA je saopćio da vjeruje da je Iran dodatno povećao svoje zalihe visoko obogaćenog uranija.

Još prošle sedmice IAEA je kritizirao Teheran jer službenicima ove agencije i dalje brani pristup ili nadzor iranskih nuklearnih lokacija.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada