Izraelske snage ubile mladića u Jeninu

Palestinsko Ministarstvo zdravstva navelo je da je mladić preminuo od rane na stomaku, a lokalni mediji identificirali su žrtvu kao 18-godišnjeg Mahmuda al-Sadija.

Stotine Palestinaca uhapšeni u izraelskim racijama stavljeni su u takozvani administrativni pritvor (EPA)

Palestinsko Ministarstvo zdravstva saopćilo je u ponedjeljak da su izraelske snage pucale i ubile mladića u blizini okupiranog grada Jenin na Zapadnoj obali.

Ministarstvo je u saopćenju navelo da je mladić preminuo od rane na stomaku, a lokalni mediji identificirali su žrtvu kao 18-godišnjeg Mahmuda al-Sadija, prenosi Tanjug, pozivajući se na AP.

Izraelska vojska nije komentirala smrt Palestinca, tvrdeći da “izraelske trupe ne djeluju u oblasti Jenina”.

Ovaj incident je najnoviji u nizu izraelsko-palestinskih sukoba na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalemu, u kojima je ove godine ubijeno više od 130 Palestinaca, što je 2022. godinu učinilo najsmrtonosnijom od kada su Ujedinjeni narodi 2005. godine počeli evidentirati žrtve.

Noćne racije i hapšenja na Zapadnoj obali

Izraelska vojska je saopćila da je izvršila racije širom okupirane Zapadne obale, pri čemu su uhapšena trojica osumnjičenih, ističući da su se tokom akcije južno od Nablusa njene trupe našle na udaru “neprijateljske vatre“, na koju su uzvratile.

U saopćenju se naglašava da su noćne racije i hapšenja na Zapadnoj obali počeli nakon što su palestinski napadači ubili 19 Izraelaca prošlog proljeća i ukazuje na potrebu da se razbiju “mreže ekstremističkih grupa u trenutku kada palestinske snage sigurnosti to nisu u stanju uraditi”.

Palestinci upozoravaju da racije podrivaju njihove sigurnosne snage s ciljem da se učvrsti beskrajna izraelska 55-godišnja okupacija palestinskih teritorija.

Stotine Palestinaca uhapšeni u izraelskim racijama stavljeni su u takozvani administrativni pritvor, koji omogućava Izraelu da lišava slobode bez suđenja ili podizanja optužnice.

Izvor: Agencije