Vrhovni sud Novog Zelanda: Pravo glasa sa 18 godina diskriminirajuće

Premijerka Jacinda Ardern je predstavila nacrt zakona kojim se otvara put glasačkom pravu 16-godišnjacima.

Jacinda Ardern podržava snižavanje dobne granice za pravo glasa, ali kaže da je ta odluka na Parlamentu (EPA)

Vrhovni sud Novog Zelanda je u ponedjeljak ocijenio da pravo glasa s tek 18 godina diskriminira mlade, što je nagnalo Vladu da razmotri spuštanje dobne granice za glasanje na izborima na 16 godina.

Nakon odluke Vrhovnog suda, premijerka Jacinda Ardern je predstavila nacrt zakona kojim se otvara put glasačkom pravu 16-godišnjacima, no upozorila je da će tu promjenu biti teško provesti i neće se moći primijeniti prije općih izbora 2023. godine.

Vrhovni sud u odluci se pozvao na nacionalnu Povelju o pravima, koja pravo na donošenje ličnih odluka prepoznaje sa 16. godinom života, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Konačna odluka na Parlamentu

Presuda nalaže postupak obavezne parlamentarne rasprave i revizije pitanja, ali nije obavezujuća.

“Lično podržavam snižavanje dobne granice za pravo glasa, ali to nije pitanje koje se tiče mene ili Vlade. Svaku promjenu Izbornog zakona te prirode mora odobriti 75 posto zastupnika. Stoga se to pitanje prvenstveno tiče Parlamenta”, rekla je premijerka.

To se pitanje, koje je pokrenula organizacija za promociju prava “Make it 16”, po sudovima povlači od 2020. godine, no jedino Parlament može donijeti takvu odluku.

Vrlo malo zemalja dopušta pravo glasa tako mladim osobama, a jedna od njih je Brazil.

Izvor: Agencije