NATO traži od Švedske i Finske da pooštre zakone protiv terorizma

Dvije zemlje su podnijele zahtev za ulazak u Sjevernoatlantski savez 18. maja, ali je Turska blokirala njihove kandidature zahtjevajući odlučniju borbu protiv terorizma.

Jens Stoltenberg kaže je da je Turska članica NATO-a koja je najviše izložena terorističkim napadima (Reuters)

Švedska i Finska trebaju pooštriti svoje zakone protiv terorizma i povećati saradnju s NATO-om, uključujući Tursku, kako bi se “borile protiv terorizma i terorističkih organizacija kao što je Radnička partija Kurdistana” (PKK), izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg.

“To je važno za Tursku, jer je Turska zemlja članica NATO-a koja je najviše izložena terorističkim napadima i zbog toga je zabrinuta. To mora biti proporcionalno, ali Turska se ima pravo braniti od terorističkih napada”, rekao je on za švedski javni servis SVT.

Kako je kazao, normalno je da je za ratifikaciju zahtjeva za pristupanje Švedske i Finske u Alijansu potrebno vrijeme, prenosi Tanjug.

Rekao je da je 28 od 30 zemalja članica već ratificiralo zahtjeve za pridruživanje ove dvije nordijske zemlje NATO-u.

“Iznenađujuće je ovog puta što je to prošlo tako brzo”, primjetio je Stoltenberg.

Skandinavske zemlje žele u Alijansu

Finska i Švedska su podnijele zahtev za ulazak u NATO 18. maja, ali je Turska odmah blokirala njihove kandidature, zahtjevajući da te dvije zemlje proglase kurdske organizacije terorističkim grupama, izruče pojedince optužene za terorizam ili saučesništvo u neuspjelom pokušaju državnog udara 2016. godine.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je 28. juna s finskim kolegom Saulijem Niinistom te tadašnjom premijerkom Švedske Magdalenom Andersson i Stoltenbergom.

Strane su potpisale memorandum kojim je otvoren put Stokholmu i Helsinkiju da se pridruže vojnom savezu, a kako je rekao turski predsjednik, Švedska se obavezala da će izručiti više od 70 osoba saučesnika u terorističkim aktivnostima.

Izvor: Agencije