Malezija nakon izbora bez jasnog pobjednika

Suparnički politički blokovi objavili su da su osigurali dovoljnu podršku, ali nijedna stranka nema uvjerljivu većinu u parlamentu.

Politička neizvjesnost mogla bi potrajati jer se Malezija suočava s usporavanjem ekonomskog rasta i rastućom inflacijom (EPA)

Suparnički politički blokovi u Maleziji objavili su da su osigurali dovoljnu podršku na općim izborima za formiranje vlade, ali na tijesnim izborima niti jedna stranka nema uvjerljivu većinu u parlamentu.

Uoči izbora ankete su u toj zemlji jugoistočne Azije predviđale “tijesno vodstvo” koalicije dugogodišnjeg opozicionog čelnika Anwara Ibrahima, ali ne i potrebnu većinu za formiranje vlade. Na izborima su učestvovali i  “blokovi” koje predvode premijer Ismail Sabri Yaakob i bivši premijer Muhyiddin Yassin.

Opozicioni veteran Anwar tvrdi da je njegova koalicija osvojila dovoljan broj mjesta za formiranje nove vlade, što bi mu otvorilo put položaju premijera.

Yassin, koji predvodi Nacionalni savez, također tvrdi da pregovara o formiranju vlade nakon izbora održanih u subotu.

Politička neizvjesnost mogla bi potrajati jer se Malezija suočava s usporavanjem ekonomskog rasta i rastućom inflacijom, ocjenjuje Reuters, dodajući da je ta zemlja imala tri premijera u isto toliko godina.

Država s 33 miliona stanovnika, Malezija će trebati vladajuću koaliciju sa snažnim mandatom kako bi se uhvatila u koštac s galopirajućim rastom cijena hrane i ekonomijom koja se oporavlja od pandemije covida-19.

Mogući savezi

I dok su oba bloka proglasila pobjedu, niti jedan nije otkrio detalje o mogućim savezma koje kane sklopiti kako bi sastavili vladu.

Anwar tvrdi da ima većinu za sastav vlade, ali nije naveo nikakva imena. Obećanja, kako je rekao, ima napismeno i podnijet će ih kralju.

Prema službenim rezultatima, njegova koalicija Savez nade osvojila je 82 mjesta u parlamentu, a  Muhyiddinov Nacionalni savez 73.

“Kako bi formirao sljedeću vladu, Anwar mora osvojiti apsolutnu većinu”, rekao je Oh Ei Sun, viši saradnik Singapurskog instituta za međunarodne poslove.

“U suprotnom, čak i ako osvoje najveći broj mjesta, malajsko-muslimanske koalicije okupit će se kako bi formirale sljedeću vladu”, ocijenio je analitičar.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada