Sukobljene strane u Etiopiji dogovorile prekinuti neprijateljstvo

Sukobljene strane u sjevernoj etiopskoj regiji Tigraj složile su se prekinuti neprijateljstvo, što predstavlja veliki iskorak nakon dvije godine rata u kojem su ubijene hiljade ljudi.

Mirovni pregovori službeno su započeli u Pretoriji 25. oktobra (Reuters)

Sukobljene strane u sjevernoj etiopskoj regiji Tigraj složile su se prekinuti neprijateljstvo, što predstavlja veliki iskorak nakon dvije godine rata u kojem su ubijene hiljade ljudi, raseljeni milioni, a stotine hiljada suočavaju se s gladi.

Rat, izbio u novembru 2020, odvijao se između regionalnih snaga Tigraja protiv savezne etiopske vojske i njenih saveznika, među kojima su snage iz drugih regija i iz susjedne Eritreje, prenosi Hina.

Posrednik Afričke unije, Olusegun Obasanjo, poželio je dobrodošlicu vladinim izaslanicima i predstavnicima tigrajskih snaga na svečanosti potpisivanja u srijedu u glavnom gradu Južnoafričke Republike, Pretoriji, rekavši da će sporazum omogućiti nastavak humanitarne pomoći Tigraju.

Mirovni pregovori službeno su započeli u Pretoriji 25. oktobra.

Obasanjo, bivši nigerijski predsjednik koji predvodi posrednički tim Afričke unije, rekao je da će primjenu sporazuma nadgledati panel Afričke unije na visokom nivou. Pohvalio je proces kao afričko rješenje afričkog problema.

Predstavnik etiopske vlade Redwan Hussien, koji je savjetnik za nacionalnu sigurnost premijeru Abiyu Ahmedu, rekao je da obje strane trebaju poštovati pravila i duh sporazuma.

Rat u Etiopiji

Tigrajski delegat Getachew Reda, govorio je o smrti i uništenju širokih razmjera u regiji i rekao je da se nada i očekuje da će se obje strane pridržavati svojih obveza.

Eritreja i regionalne snage koje su u savezu s etiopskom vojskom nisu sudjelovale u pregovorima u Južnoafričkoj Republici i nejasno je hoće li se pridržavati dogovorenog sporazuma.

Rat je proizišao iz katastrofalnog sloma u odnosima između Oslobodilačkog pokreta naroda Tigraja (TPLF), gerilskog pokreta koji se pretvorio u političku stranku koja je dominirala Etiopijom 27 godina, i Ahmeda Abiya, koji je jednom bio dio njihove vladajuće koalicije, no čije je imenovanje na mjesto premijera 2018. označilo kraj dominacije Oslobodilačkog pokreta naroda Tigraja.

Eskalacija napetosti 2018.-2020. godine, uključujući i Abiyev mirovni sporazum s Eritrejom, zakletim neprijateljem TPLF-a i odluka TPLF-a da mu suprotstavi održavanjem regionalnih izbora u Tigraju koji su odgođeni u ostatku zemlje, gurnuli su dvije posvađane strane u rat.

Izvor: Agencije