Predsjednica: Moldavija će zadržati prozapadni kurs

Želim da svi znaju da je Moldavija izabrala da bude slobodna i nastavlja svojim evropskim putem bez obzira na okolnosti, rekla je Maia Sandu.

Maia Sandu je poručila da su Moldavci spremni platiti cijenu svoje slobode (EPA)

Predsjednica Moldavije Maia Sandu obećala je da će ovu državu zadržati na prozapadnom kursu i kao zemlju koja daje čvrstu podršku Ukrajini, uprkos tome što se bori s “ruskim energetskim i političkim ucjenama”.

“Želim da svi znaju da je Moldavija izabrala da bude slobodna i nastavlja svojim evropskim putem bez obzira na okolnosti”, rekla je ona u rumunskom Parlamentu tokom posjete toj zemlji članici Evropske unije, prenosi Tanjug.

Dodala je da su Moldavci spremni platiti cijenu svoje slobode.

Dok se Sandu obraćala rumunskim zastupnicima, samoproglašeno Pridnjestrovlje, regija na istoku Moldavije, prestalo je snabdijevati električnom energijom ostatak zemlje.

Ovisnost o ruskom plinu

Ova regija koju podržava Moskva dom je najveće plinske elektrane u Moldaviji, koja obezbjeđuje 70 posto potreba za električnom energijom u zemlji.

Moldavija je u potpunosti zavisna od Rusije u pogledu prirodnog plina.

Prekid u snabdijevanju električnom energijom uslijedio je nakon što je moldavski ministar infrastrukture Andrej Spinu u ponedjeljak objavio da državna elektroprivredna kompanija Energokom nije potpisala novembarski ugovor s elektranom zbog smanjenja isporuka ruskog prirodnog plina za 40 posto.

Spinu je rekao da je ruski Gazprom pristao snabdijevati Moldaviju sa 5,7 miliona kubnih metara plina dnevno, što je samo 51 posto onoga što je zemlji potrebno da obezbijedi struju za 2,6 miliona stanovnika.

Izvor: Agencije