Povodom 26. godišnjice mreže, u Dohi otvorena izložba ‘Otkrijte Al Jazeeru’

Izložba nudi interaktivne sadržaje koji posjetiteljima pružaju mogućnost da se upoznaju s najsitnijim detaljima rada na televiziji, poput studijskog iskustva.

Simulacija studijskog iskustva u sklopu sadržaja s kojima se posjetitelji mogu upoznati na izložbi (Al Jazeera)

Piše: Hamdi Amer

Umjetnička izložba “Otkrijte Al Jazeeru” otvorena je u utorak navečer u galeriji muzeja ”Vatrogasna stanica-umjetnička rezidencija” u Dohi, povodom obilježavanja 26. godišnjice osnivanja Al Jazeera Media Networka. Cilj izložbe je skrenuti pažnju na najznačajnije etape u razvoju mreže Al Jazeera od njenog osnivanja 1996. godine.

Također, izložbom se želi ukazati i na poruku koju je mreža Al Jazeera uspjela prenijeti svijetu, te naglasiti kako je uspjela ne samo promijeniti poglede drugih na arapski svijet, već napraviti promjenu i u samom arapskom svijetu kroz profesionalan rad i predanost tome da se čuju različita mišljenja.

Nora al-Hadfi, izvršna direktorica Odjela za odnose s javnošću mreže Al Jazeera, rekla je da je riječ o prvoj izložbi takve vrste koju je mreža Al Jazeera organizirala u sklopu obilježavanja godišnjice osnivanja, budući da se 1. novembra obilježava 26. godina od pokretanja Al Jazeere u Dohi.

(Al Jazeera)

Dodala je da izložba skreće pažnju na razvoj i postignuća mreže još od samih početaka, kada je to bio samo jedan televizijski kanal, sve dok se nije razvila i postala respektabilna medijska mreža s pet TV-kanala i više digitalnih kanala. Također, svoj program emitira na šest različitih jezika i omogućuje da se glas naroda čuje širom svijeta.

Poginuli novinari Al Jazeere

Al-Hadfi je istaknula kako izložba baca svijetlo na ljudske priče i na poginule novinare Al Jazeere koji su dali svoje živote kako bi se čula istina, u skladu s vrijednostima profesionalnog novinarstva unatoč izazovima i poteškoćama s kojima su se suočavali dok su radili kao novinari ove medijske kuće.

Dodala je da se izložba također fokusira na medijsko pokrivanje događaja, istraživačko izvještavanje i dokumentarne filmove koji su osvajali međunarodne nagrade, istaknuvši da će izložba biti otvorena za javnost od 2. novembra sve do 25. marta, što se preklapa s održavanjem Svjetskog prvenstva u fudbalu 2022. godine.

Skrenula je pažnju na to da je glavni cilj izložbe predočiti poruku koju je mreža Al Jazeera uspjela prenijeti svijetu, te naglasiti da je uspjela promijeniti arapski svijet i pogled svijeta na isti, jer je Al Jazeera bila i još uvijek je zraka svjetlosti koja obasjava istinu i čini je jasnom i očitom.

Al-Hadfi je dodala da izložba sadržava priču o nastanku ovog TV-kanala još od 1996. i o godinama njenog razvoja koje su uslijedile nakon toga, sve do vremena digitalizacije. Pored toga, tu su i ljudske priče, istraživačko novinarstvo i historijski dokumenti po kojima je Al Jazeera specifična u odnosu na druge.

(Al Jazeera)

Rekla je da će Al Jazeerin Centar za studije, nakon završetka Svjetskog fudbalskog prvenstva, organizirati panel diskusije u sklopu izložbe, koje će se fokusirati na predstavljanje sadržaja Al Jazeere Documentary na arapskom i engleskom jeziku. To će se prikazivati putem projekcijskog platna na izložbi, a pored toga će biti organizirane radionice i posjete za učenike u saradnji s Upravom katarskih muzeja.

Objasnila je da izložba nudi interaktivne sadržaje koji pomažu javnosti da se upozna s najsitnijim detaljima rada mreže, poput studijskog iskustva koje posjetiteljima omogućuje da dožive atmosferu televizijskog prijenosa i upoznaju šta se dešava iza scene i za vrijeme snimanja, zatim prezentacija virtualnog studija Al Jazeere u kojem se koriste produkcijske tehnike uz upotrebu virtualne i proširene stvarnosti.

Koordinacija s Upravom katarskih muzeja

Sa svoje strane, Anagim Zayani, izvršna direktorica u Upravi katarskih muzeja i kustosica izložbe “Otkrijte Al Jazeeru”, rekla je da izložba predstavlja prvu saradnju ove vrste između Uprave za muzeje i Al Jazeera Media Networka, izrazivši nadu da će ovaj projekat privući brojne posjetitelje, pogotovo jer se održava u vrijeme Svjetskog fudbalskog prvenstva kada će u Katar stići ogroman broj posjetitelja.

Dodala je da je cilj izložbe predstaviti povijest Al Jazeere, vraćajući se korak unatrag, kako bi se ispričala cijela priča o Al Jazeeri od njenog početka 1996. pa sve do danas.

Pojasnila je da izložba sadrži digitalni fundus sa dokumentarcima i vijestima koji utjelovljuju poruku Al Jazeere u prenošenju različitih mišljenja, uz tehnološke inovacije u dokumentarnom pripovijedanju, proširenoj stvarnosti i virtualnoj stvarnosti, što će pozitivno utjecati na posjetitelje i omogućiti im da nauče nove stvari o mreži Al Jazeera i njenim odjelima.

(Al Jazeera)

Zayani je dodala da će na izložbi biti prezentirana oprema i lične stvari pojedinih poginulih uposlenika Al Jazeere koji su dali svoje živote za novinarsku profesiju i tragajući za istinom. Među tim predmetima se nalazi i kaciga pokojnog novinara Tareqa Ayyouba, koji je ubijen 2003. tokom bombardiranja Al Jazeerinog ureda u Bagdadu, kao i prsluk i kaciga slična onome što je nosila pokojna novinarka Sheerin Abu Akleh, reporterka Al Jazeere, koja je ubijena u Jeninu u maju.

Istaknula je da će Uprava katarskih muzeja organizirati niz terenskih posjeta za učenike i studente kako bi saznali više o sadržaju izložbe i stekli bolji uvid u rad Al Jazeera Media Networka.

Izvor: Al Jazeera