Koji su američki strateški interesi u ukrajinskom ratu?

Brojni pokazatelji upućuju na to da će se američka podrška Ukrajini u budućnosti povećati, navodi Joshua Shifrinson u članku objavljenom u ‘National Interestu’.

Amerika je od početka rata pružala ukrajinskim snagama vojnu pomoć i obuku (Anadolija)

Od kako je izbio rat u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države snabdijevaju Kijev vojnom opremom i obučavaju ukrajinske vojnike.

Također pružaju ekonomsku pomoć te rade na osiguravanju diplomatske i obavještajne podrške s ciljem da se osujeti ruska invazija na tu državu.

Brojni pokazatelji upućuju na to da će se američka podrška Ukrajini u budućnosti povećati, navodi Joshua Shifrinson, vanredni profesor na Fakultetu za javnu politiku Univerziteta Maryland, u članku objavljenom u časopisu National Interest.

U te pokazatelje spadaju sve češći zahtjevi američkih političara iz obje stranke, i Republikanske i Demokratske, da se Rusija kazni.

Tu su i napori Ukrajine u lobiranju kako bi dobila dodatnu pomoć, a mnogi istraživački centri i politički analitičari pozivaju da se Kijevu pruži veća podrška.

Također se postepeno povećava pomoć koju administracija američkog predsjednika Joea Bidena pruža Ukrajini od februara, kada je rat počeo.

Sve glasniji pozivi Washingtonu da ‘učini više’

Imajući u vidu da se rat nastavlja i da su sve jači glasovi koji pozivaju Washington da “učini više”, postavlja se važno pitanje: Koji su strateški interesi SAD-a u Ukrajini?

Prema Joshui Shifrinsonu, Bidenova administracija i pristalice trenutne američke politike do sada nisu uspjeli pružiti strateško obrazloženje koje opravdava visoke troškove i rizike kojima se Amerika izlaže u rusko-ukrajinskom ratu.

Donositelji odluka u Washingtonu i politički analitičari požurili su istaknuti da postoje stalni američki interesi u Ukrajini, ne ulazeći u detalje niti specificirajući te interese.

Uprkos tome što je njihova vizija o ciljevima koje će Ukrajina postići zahvaljujući podršci Washingtona jasna, još uvijek nisu precizirani strateški interesi SAD-a, zbog čega postoji rasprava o tome koliko ta podrška ide u prilog američkim nacionalnim ciljevima i interesima, smatra autor.

Također vjeruje da su američki strateški interesi u Ukrajini do sada birani u skladu s općim načelima kako bi se opravdala ogromna podrška Kijevu.

Shifrinson kaže da je jedno od glavnih opravdanja ili argumenata da SAD ne može tolerirati rusku agresiju u Ukrajini, jer bi to ohrabrilo Moskvu da proširi dalje svoju agresiju na način koji ugrožava američke interese.

Neki od onih koji zastupaju ovaj stav vjeruju da neodgovaranje na ruski napad na Ukrajinu može otvoriti vrata Moskvi da nastavi slijediti svoje ekspanzionističke ambicije, a to će predstavljati prijetnju američkim saveznicima u Sjevernoatlantskom savezu i prijetnju evropskoj sigurnosti u cijelosti.

‘Ako Vladimir Putin pobijedi u Donbasu…’

Michael McFaul, bivši američki ambasador u Rusiji, izrazio je ovaj stav kada je rekao: “Imamo sigurnosni interes [pomoći Ukrajini da porazi Rusiju]. Recimo to vrlo jednostavno: ako [ruski predsjednik Vladimir] Putin pobijedi u Donbasu i bude ohrabren da ide dalje unutar Ukrajine, to će biti prijetnja našim NATO saveznicima.”

Stephen Hadley, bivši američki savjetnik za nacionalnu sigurnost, izjavio je da postoji jak interes SAD-a da odvrati Putina “od pomisli da može ponoviti ovu izvedbu [invaziju na Ukrajinu] u sljedećih pet ili deset godina”.

U članku se američki profesor osvrnuo i na drugi stav, prema kojem odvraćanje nije ograničeno samo na Rusiju, već ide dalje od toga i tiče se agresije bilo koje druge strane, posebno Kine.

Autor u tom kontekstu citira izjavu Bidena u kojoj je rekao da će Rusija, “ako ne plati visoku cijenu za svoje postupke, to biti poruka drugim potencijalnim agresorima da i oni mogu zauzeti teritorije i pokoriti zemlje” bez straha od odgovornosti.

Shifrinson u članku ističe kako postoje oni koji smatraju da SAD ima trajni interes u Ukrajini, jer sukob na njenoj teritoriji utječe na ”liberalni međunarodni poredak”.

U tom kontekstu, citira riječi američkog državnog sekretara Anthonya Blinkena da je “međunarodni poredak temeljen na pravilima, koji je ključan za održavanje mira i sigurnosti, doveden je u pitanje ničim izazvanom i neopravdanom invazijom Rusije na Ukrajinu”.

Autor ističe da ovaj prijedlog uključuje dva glavna elementa.

Moskva želi eliminirati američku prisutnost u Evropi

Prvi je da će neuspjeh u pružanju podrške Ukrajini dovesti u pitanje iskrenost američke podrške demokratijama širom svijeta, a time će potkopati ideju o održivosti demokratije kao načina organiziranja političkog života bilo kojeg društva.

Biden je ovu ideju jasno iznio u govoru u kojem je rekao da je Ukrajina sastavni dio “trajne borbe između demokratije i autoritarizma, između slobode i represije”.

Autor napominje da će ignoriranje ruske agresije na Ukrajinu dovesti do propitivanja budućnosti međunarodnog sistema iza kojeg stoji SAD.

U članku se zaključuje da realno i pošteno tumačenje američkih interesa u Ukrajini zahtijeva razumijevanje prirode sukoba.

Ruska ekspanzija je potaknuta ideološkim razlozima.

Moskva želi eliminirati američku prisutnost u Evropi, uništiti Evropsku uniju i potkopati NATO, pored toga da ima radikalno drugačiji pogled na svijet u odnosu na zapadnu tačku gledišta.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada