Kina negira da ima policijske urede u Nizozemskoj

Vlasti istražuju ima li Kina ilegalnu eksteritorijalnu policijsku stanicu u nekoliko država Evrope.

glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian odbacio je optužbe (EPA)

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je u srijedu da uredi uspostavljeni u Nizozemskoj nisu policijske stanice, nego centri za pomoć kineskim građanima u obnavljanju dokumenata, dan nakon što je nizozemska Vlada, usred istrage o njihovim aktivnostima, naredila da se zatvore.

Nizozemska Vlada najavila je prošle sedmice da će istražiti jesu li uredi radili ilegalno u ime Pekinga, nakon izvještaja RTL Nieuwsa i internetske stranice Follow The Money da su dva takva centra obavljala funkcije, uključujući daljinsko obnavljanje vozačkih dozvola kineskih građana, bez službenog diplomatskog statusa.

To je slijedilo nakon optužbi, koje je kineska ambasada u Hagu odbacila, da je jedan od ureda također maltretirao kineskog disidenta koji živi u Nizozemskoj.

Volonterski centri ili policijske stanice?

U utorak je, kako podsjeća Reuters, nizozemski ministar vanjskih poslova Wopke Hoekstra tvitao da, “budući da od Nizozemske nije zatraženo dopuštenje” za otvaranje tih ureda, nizozemsko Ministarstvo vanjskih poslova obavijestilo je kineskog ambasadora da se moraju zatvoriti, prenosi Hina.

Na pitanje o nizozemskoj istrazi i je li Kina obavijestila Nizozemsku o stanicama, glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian odbacio je optužbe.

“Organizacije koje ste spomenuli nisu policijske stanice ili policijski servisni centri”, rekao je on na redovitom brifingu u Pekingu u srijedu.

“Njihove aktivnosti su pomaganje lokalnim kineskim građanima koji trebaju podnijeti zahtjev za produženje istekle vozačke dozvole putem interneta”, dodao je Zhao.

“Osoblje volonterske službe su entuzijastični Kinezi iz inozemstva, a ne kineski policajci. Nadamo se da dotične strane ne iznose nerazumne tvrdnje”, kazao je.

Istraga pokrenuta i u Njemačkoj

Vlasti u Njemačkoj također istražuju drži li Kina ilegalnu eksteritorijalnu policijsku stanicu u Frankfurtu, rekao je prošle sedmice glasnogovornik njemačke vlade.

Svrha njemačke istrage bila je provjeriti izvještaje španske aktivističke skupine Safeguard Defenders, koja je rekla da je Kina uspostavila neprijavljene policijske urede u 30 zemalja, uključujući Njemačku, rekao je glasnogovornik njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova.

Prošli mjesec muškarac koji je protestirao ispred kineskog konzulata u Manchesteru, u sjevernoj Engleskoj, kazao je da su ga maskirani ljudi uvukli u dvorište.

Kina je osporila izvještaje o događajima u vrijeme protesta protiv predsjednika Xi Jinpinga, rekavši da su demonstranti upali na njeno tlo.

Izvor: Agencije