Izvještaj UN-a: Evropa se zagrijava dvostruko brže od ostalih kontinenata

Evropa predstavlja sliku zagrijavanja svijeta i podsjeća nas da čak niti najpripremljenija društva nisu sigurna, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija.

Evropa u posljednjih nekoliko godina bilježi rekordne temperature i postala je 'hotspot' za toplotne udare (Reuters)

Evropa se u protekle tri decenije zagrijavala više nego dvostruko i zabilježila veći porast temperatura u poređenju sa bilo kojim drugim kontinentom, upozorila je Svjetska meteorološka organizacija Ujedinjenih nacija (WMO).

Prosječne temperature u evropskoj regiji skočile su za 0,5 stepeni Celzija od 1991. godine, prema izvještaju WMO-a i EU-ovog servisa Copernicus.

„Evropa predstavlja živu sliku zagrijavanja svijeta i podsjeća nas da čak niti najpripremljenija društva nisu sigurna od ekstremnih vremenskih događaja“, tvrdi generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas.

Evropa u posljednjih nekoliko godina bilježi rekordne temperature i postala je „hotspot“ za toplotne udare.

Šteta od 50 milijardi dolara

Alpski glečeri izgubili su 30 metara debljine leda u periodu od 1997. do 2021, dok se grenlandski ledeni pokrivač ubrzano topi i pridonosi ubrzanom dizanju nivoa mora.

„Ove godine, kao i 2021, veliki dijelovi Evrope bili su pogođeni opsežnim toplotnim valovima i sušom, raspirujući šumske požare”, rekao je Taalas, također podsjećajući na “smrt i razaranje” prošlogodišnjih “izuzetnih poplava”.

Ekstremne vremenske pojave su prošle godine u Evropi napravile štetu od 50 milijardi dolara.

U izvještaju se upozorava da će temperature u Evropi vjerovatno nastaviti rasti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada