Kim Jong-un sa kćerkom na lansiranju najvećeg balističkog projekila

Sjeverna Koreja je u petak testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-17 dometa 15.000 kilometara.

Projektil Hwasong-17 može putovati 15.000 kilometara (Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un u subotu je prvi put svijetu pokazao svoju kćerku na fotografijama koje prikazuju njih dvoje prije lansiranja najveće balističke rakete te zemlje dan ranije.

Sjeverna Koreja je u petak testirala interkontinentalni balistički projektil Hwasong-17 (ICBM), izvijestila je u subotu državna novinska agencija KCNA prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Kim je nakon lansiranja obećao da će koristiti nuklearno oružje da bi se suprotstavio „prijetnji koju izaziva SAD“.

Projektil Hwasong-17 može putovati 15.000 kilometara.

“Kim Jong-un svečano je izjavio da će, ako neprijatelji nastave predstavljati prijetnje… naša stranka i vlada odlučno reagirati nuklearnim oružjem i potpunom konfrontacijom”, izvijestila je u subotu službena novinska agencija KCNA iz Pjongjanga.

Iznenađujući dodatak lansiranju bila je prisutnost Kimove kćeri, čije postojanje nikada prije nije javno potvrđeno (Reuters)

KCNA tvrdi da je Hwasong-17 lansiran u petak bio usmjeren na “najsnažnije i apsolutno nuklearno odvraćanje”, i opisao je projektil kao “najjače strateško oružje na svijetu”.

Iznenađujući dodatak lansiranju bila je prisutnost Kimove kćeri, čije postojanje nikada prije nije javno potvrđeno.

‘Prisutnost kćerke za elitnu publiku’

Njeno neočekivano pojavljivanje povećava izglede da vodstvo totalitarne države prijeđe na četvrtu generaciju porodice Kim i sugerira da će nuklearno oružje biti dio tog nasljeđa, kažu analitičari.

Jenny Town iz “38 North”, organizacije sa sjedištem u Washingtonu koja proučava Sjevernu Koreju, rekla je da to što Kim vodi svoju kćer na testiranje ICBM-a i objavljuje slike na kojima njih dvoje gledaju lansiranje sugerira da on ne namjerava podleći pritisku da uspori svoje programe naoružanja ili se vrati pregovorima.

Pojavljivanje kćerke vođe na događaju moglo bi sugerirati da četvrta generacija nasljeđuje vodstvo (Reuters)

“To ima značaj prenošenja nasljeđa”, rekla je. “Ova optika daje osjećaj da je to dio i njezine ostavštine.”

Michael Madden, stručnjak za sjevernokorejsko vodstvo u Stimson centru iz SAD-a kaže da bi pojavljivanje kćeri vođe na ovom događaju moglo sugerirati da četvrta generacija nasljeđuje.

“Njena prisutnost je za elitnu publiku”, rekao je.

Kimova supruga Ri Sol Ju, koja se rijetko pojavljuje u javnosti, također je bila na lansiranju u petak, navodi KCNA.

 

Izvor: Al Jazeera i agencije