Elon Musk pozvao korisnike Twittera da glasaju o povratku Trumpa

Trumpov račun je trajno suspendovan nakon nereda na Capitol Hillu u januaru 2021. godine.

Nova politika Twittera je sloboda govora, no ne i sloboda dosega, napisao je Musk na Twitteru (Reuters)

Elon Musk objavio je anketu na Twitteru u petak navečer tražeći od korisnika da glasaju o tome treba li bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa vratiti na stranicu te društvene mreže nakon što su mu prethodni vlasnici zabranili pristup.

Ranije u petak Musk, je objavio da nikakva odluka da se obnovi korisnički račun bivšeg američkog predsjednika na Twitteru nije donesena.

Trumpov račun je trajno suspendovan nakon nereda na Capitol Hillu u januaru 2021. nakon pobjeda demokrata na američkim izborima, koje Trump nije želio priznati.

Najavio je i da će korisnički računi drugih kontroverznih ličnosti poput Kathie Griffin, Jordana Petersona i konzervativnog satiričnog portala Babylon Beea biti obnovljeni na Twitteru, društvenoj mreži koju je milijarder Musk nedavno kupio.

“Nova politika Twittera je sloboda govora, no ne i sloboda dosega”, napisao je Musk na Twitteru, dodavši da će negativnim objavama koje sadrže govor mržnje biti smanjena vidljivost i da na njima kompanija neće zarađivati.

Neke ličnosti vraćene

“Kathie Griffin, Jorden Peterson i Babylon Bee su vraćeni. Odluka o Trumpu još uvijek nije donesena”, dodao je Musk, prenijela je Hina.

Musk je u petak e-mail porukama pozvao i zaposlene inženjere na sastanak uživo u uredu u San Franciscu, dan nakon procjena da su stotine zaposlenika Twittera odlučile napustiti tu kompaniju jer je Musk u četvrtak dao rok zaposlenicima da se prijave za “duge sate visokog intenziteta”.

To je dio brzih promjena i kaosa koji su obilježili prva tri Muskove sedmice kao vlasnika Twittera, tokom kojih je broj zaposlenih u kompaniji već više nego prepolovljen na njih oko 3.700 zbog otpuštanja i drugih odlazaka.

U petak poslijepodne kompanija je počela prekidati pristup sistemima kompanije nekim zaposlenicima koji su odbili prihvatiti Muskovu ponudu, rekao je jedan izvor za Reuters.

Izvor: Agencije