Iza pred smrt: ‘Žene se tretiraju kao inkubatori’

Najmanje šest žena je umrlo u Poljskoj nakon što su ljekari odbili prekinuti njihove trudnoće zbog presude Ustavnog suda o abortusu.

Izabelina smrt izazvala je raširene proteste u Poljskoj sa ženama koje su osudile zakon o abortusu Foto: Al Jazeera

Borba za pravdu i prava žena u Poljskoj postali su sastavni dio života Barbare Skrobol od 22. septembra 2021. godine.

To je bio dan kada je njena snaha Izabela Sajbor preminula od sepse u bolnici na jugu Poljske nakon što su doktori odbili da okončaju njenu trudnoću kada su otkrili defekte na fetusu, prema poljskim strogim pravilima o abortusu.

“Iza mi je bila kao sestra. Uvijek je bila puna života i bila je uzor svojoj devetogodišnjoj kćerki Maji. Njena smrt je šokirala našu porodicu”, rekla je Skrobol za Al Jazeeru.

“Kada je opet zatrudnila, svi smo bili veoma sretni. Međutim, 22. sedmice trudnoće, novi zakon o abortusu u Poljskoj odredio je smjer njenog života.”

Poljska ima neke od najstrožijih zakon o pobačaju u Evropi. U oktobru 2020, državni Ustavni sud presudio je da je abortus zbog defekata na fetusu neustavan.

Sud je rekao da trudnoća može biti prekinuta samo u slučaju silovanja, incesta ili ako je život majke u opasnosti. Ovaj zakon je ratificirala poljska vlada u januaru 2021.

Izabela Sajbor je postala jedna od prvih poznatih žrtvi ove de facto zabrane abortusa i od tada Skrobol poziva na pravdu, kako nijedna žena ne bi doživjela slično iskustvo.

Govoreći na javnom saslušanju o poljskom zakonu o abortusu u Evropskom parlamentu u Briselu, koje je održano 17. novembra, Skrobol je opisala posljednje momente svoje snahe u bolnici u gradu Pszczyna.

“Nije nam bilo dopušteno da je posjetimo ali smo dobili poruku od nje u kojoj je napisala da ljekari čekaju da srce fetusa prestane kucati”, rekla je Skrobol, dodajući da su doktori slijedili zakon.

“Iza je znala da je njen život u opasnosti ali je htjela da živi za svoju porodicu. Samo nekoliko sati prije nego što je umrla, njena poruka je glasila – ‘Žene se tretiraju kao inkubatori.'”, rekla je Skrobol.

Pozvala je Evropsku uniju da zauzme čvršći stav prema ovom problemu.

Rašireni protesti

Izabelina smrt izazvala je raširene proteste u Poljskoj sa ženama koje su osudile zakon o abortusu.

Prema izvještaju poljskih novina Dziennik Gazeta iz oktobra 2022, 52 posto Poljaka vjeruje da zbog novih pravila o abortusu sve manje žele da imaju djecu. To je povećanje od 45 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kamila Ferenc, advokatica u fondaciji Žene i planiranje porodice (FEDERA), rekla je za Al Jazeeru da otkako je strogi zakon o planiranju porodice uveden 1993, ženama nisu garantirana njihova reproduktivna prava.

“Čvrsta pozicija Katoličke crkve stigmatizirala je abortus i naša konzervativna vlada je u oktobru 2020. potpisala zakon u abortusu, otežavajući situaciju za mnoge žene. Čak je i pristup kontracepciji otežan.”

Dodaje da je šest žena umrlo na isti način kao Izabela.

Stav EU

Na saslušanju u Evropskom parlamentu, poljski političar Robert Biedron, koji također predsjedava Komitetom za ženska prava i rodnu ravnopravnost pri Evropskom parlamentu, rekao je da je nedavno posjetio Poljsku.

“Važno je da EU pozove Poljsku da ukine ovu zabranu i također da osigura da svaka zemlja EU da ženama pravo da imaju abortus.”

Također je ukazao na to da se sreo sa nekoliko ukrajinskih izbjeglica u Poljskoj, koje su također pogođene zabranom.

Milioni Ukrajinaca su pobjegli u Poljsku i druge zemlje EU od početka invazije Rusije u februaru.

Poljska striktna pravila o abortusu bila su brutalno iznenađenje za ukrajinske žene, rekla je Ferenc.

“Ove žene su navikle na liberalnije zakone u svojoj zemlji”, navela je dodajući da je posebno zbunjujuće pravilo o abortusu nakon silovanja, jer žene moraju dokazati da su bile silovane.

Caroline Hickson, regionalna direktorica Međunarodne mreže za planirano roditeljstvo, naglašava važnost zaštite ženskih prava na globalnom nivou, navodeći i primjer SAD-a.

“Ako ne budu zaštićene, više žena će umrijeti i opet ćemo ovo slušati za deset godina.”

Izvor: Al Jazeera