Više od 600 zabilježenih slučajeva zlostavljanja u Katoličkoj crkvi u Italiji

Katolička crkva u Italiji objavila je prvi izvještaj o spolnom zlostavljanju maloljetnika i ranjivih osoba, ali advokati žrtava tvrde da je broj slučajeva vjerovatno mnogo veći.

Većina žrtava imala je između 10 i 18 godina u vrijeme zločina (ANSA)

Katolička crkva u Italiji objavila je prvi izvještaj o spolnom zlostavljanju maloljetnika i ranjivih osoba, ali advokati žrtava rekli su da je broj slučajeva vjerovatno mnogo veći te smatraju sramotnim ograničen opseg istrage.

Katolička crkva prikupila je 613 spisa o slučajevima zlostavljanja tokom protekle dvije decenije i spisi su poslani u vatikansku Kongregaciju za nauk vjere, rekao je generalni sekretar italijanske biskupske konferencije (CEI) Giuseppe Baturi u Rimu, prenosi Hina.

Izvještaj na 41 stranici tek je prvi dio koji pokriva 2020. i 2021.

Drugi izvještaj odnosit će se na prijave 2000-ih iako nije navedeno kada će biti objavljeno.

Izvještaj za 2020. i 2021. pokazuje da je istupilo 89 navodnih žrtava koje su prijavile zlostavljanje poput seksualnog uznemiravanja, spolnog odnosa ili neprimjerenog ponašanja unutar Crkve.

Većina žrtava imala je između 10 i 18 godina u vrijeme zločina. Također, prijavljeno je i 68 navodnih počinitelja, stoji u izvještaju.

Nešto manje od polovine njih su članovi klera (30), a ostatak čine laici (23) i župljani (15), prema istraživanju, za potrebe kojeg je CEI, zajedno sa stručnjacima, proveo anketu u svojih 226 biskupija, od kojih je 166, ili otprilike 73 posto, pristalo sudjelovati, prenosi agencija dpa.

‘Brojke veće’

Glavna grupa podrške za žrtve l'Abuso kritizirala je Crkvu jer nije spomenula kompenzaciju i jer pruža premalo podrške žrtvama.

Žrtve su pozvale na cjelovitu istragu koja će obuhvatiti više decenija kao što su to učinile crkve u Francuskoj i Njemačkoj.

“Ovo je apsolutno nezadovoljavajuće i sramotno”, rekao je Francesco Zanardi (51), čelnik organizacije Rete l'Abuso (Mreža zlostavljanih)  koja ima jedan od najvećih digitalnih arhiva o spolnom zlostavljanju koje je počinio kler u Italiji.

“Ako su brojke tačne one su već velike, ali stvarne su veće”, rekao je Zanardi kojega je zlostavljao svećenik prije 2000, što znači da njegov slučaj neće biti u sljedećem izvještaju.

L'Abuso kaže da crkvene vlasti nisu intervenirale ili su prikrivale zlostavljanje ili su djelovale prekasno.

“To je tek početak”, rekao je nadbiskup Lorenzo Ghizzon,  poglavar nacionalne službe za zaštitu djece u italijanskoj Crkvi.

Mreže koje zastupaju žrtve godinama su ogorčene Crkvom u Italiji i pozivaju na nezavisnu istragu koja bi pokrila barem dio 20. stoljeća kada se većina zlostavljanja događala u poratnim godinama nakon Drugog svjetskog rata.

Istrage spolnog zlostavljanja uvelike su naštetile Rimokatoličkoj crkvi i rezultirale isplatama stotina miliona dolara odštete te su neke biskupije proglasile bankrot.

Izvor: Agencije