SAD: Bin Salman ima imunitet od tužbe zbog ubistva Khashoggija

Khashoggija su ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu u operaciji za koju su američki obavještajci vjerovali da ju je naredio princ Mohammed.

Bin Salman je zanijekao da je naredio Khashoggijevo ubojstvo, no kasnije je rekao da preuzima odgovornost jer se to "dogodilo pod njegovim nadzorom" (EPA)

Američka administracija utvrdila je da prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman ima zakonski imunitet od tužbe podignute protiv njega zbog ubistva saudijskog novinara Jamala Khashoggija 2018. godine, javlja Hina.

Američko ministarstvo pravosuđa u dokumentu podnesenom okružnom sudu distrikta Columbia napisalo je da je doktrina imuniteta čelnika države utemeljena u običajnom međunarodnom pravu, pa da tako optuženi bin Salman kao čelnik strane države uživa imunitet od nadležnosti američkih sudova.

Khashoggija su ubili i raskomadali saudijski agenti u saudijskom konzulatu u Istanbulu u operaciji za koju su američki obavještajci vjerovali da ju je naredio princ Mohammed, koji je već nekoliko godina “de facto” vladar kraljevstva, piše Reuters.

Princ je zanijekao da je naredio Khashoggijevo ubojstvo, no kasnije je rekao da preuzima odgovornost jer se to “dogodilo pod njegovim nadzorom”.

Biden: Bin Salman odgovoran

Američki predsjednik Joe Biden u julu je tokom posjeta Saudijskoj Arabiji rekao princu da ga smatra odgovornim za Khashoggijevo ubojstvo.

Khashoggi je kritizirao politiku prijestolonasljednika u kolumnama Washington Posta.

Otputovao je u saudijski konzulat u Istanbulu kako bi dobio papire koji su mu bili potrebni za vjenčanje s Hatice Cengiz, turskom državljankom, podsjeća Reuters.

Cengiz je na Twitteru osudila ovakav pravorijek, rekavši da je “Jamal danas ponovno umro”.

“Mislili smo da bi možda moglo doći do svjetla pravde iz SAD-a, ali opet je novac bio na prvom mjestu”, dodala je.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada