Netanyahu i desničari dogovorili ‘legalizaciju’ naselja na Zapadnoj obali

Mandatar za sastavljanje nove vlade Izraela i krajnje desničarska partija Jevrejska snaga postigli dogovor o povećanju izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sporazum (EPA)

Predsjednik stranke Likud i mandatar za sastavljanje nove vlade Izraela Benjamin Netanyahu i krajnje desničarska partija kontroverznog političara Itamara Ben-Gvira Jevrejska snaga postigli su dogovor o povećanje izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Zvanični javni emiter KAN objavio je da je dogovor dio preliminarnih konsultacija Netanyahua za formiranje vlade, prenosi Anadolija.

“Strane su se složile da ‘retroaktivno legaliziraju’ desetke izraelskih naselja na okupiranoj Zapadnoj obali u roku od 60 dana od uspostavljanja vlade”, navodi KAN.

Uključen je i sporazum o ponovnom naseljavanju četiri naselja na sjevernoj Zapadnoj obali, koja su evakuirana 2005. godine kao dio izraelskog jednostranog plana da napusti naselja zajedno s evakuacijom naselja u Gazi.

Palestinci osudili sporazum

Palestinsko Ministarstvo vanjskih poslova osudilo je sporazum i navelo da on zadire u pitanja konačnog statusa, koji se moraju utvrditi pregovorima između Palestinaca i Izraelaca.

Rečeno je da će sporazum ohrabriti i pružiti zaštitu “milicijama doseljenika i njihovim terorističkim organizacijama”.

Netanyahu je osigurao potrebne glasove u parlamentu koji mu omogućavaju da formira novu vladu, nakon izbora početkom ovog mjeseca.

Izvor: Agencije