Moskva za razmjenu zatvorenika sa SAD-om i strateške razgovore

Moskva je spremna na razgovore na visokom nivou o strateškoj stabilnosti ako je Washington spreman, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Rusije.

Ruski sud osudio je košarkašicu Brittney Griner na devet godina zatvora zbog posjedovanja kanabisa (EPA)

Rusija se nada razmjeni zatvorenika sa Sjedinjenim Američkim Državama, među kojima je ruski trgovac oružjem Viktor Bout, objavila je Moskva i poručila da je otvorena za razgovore o strateškoj stabilnosti ako je Washington spreman.

“Nadam se da je mogućnost [razmjene] ne samo aktuelna, nego i sve veća te da će doći trenutak kada ćemo postići konkretan dogovor”, rekao je zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenosi Hina, pozivajući se na ruske državne medije.

Rusija je spremna na razgovore na visokom nivou o strateškoj stabilnosti ako je Washington spreman, kazao je on.

Rekao je da Rusija ne isključuje nove kontakte sa SAD-om nakon razgovora u Kairu o novom START-u, sporazumu o nuklearnom oružju.

Napetosti između Moskve i Washingtona

Rjabkov je kazao da se pregovori vodili “profesionalno” putem “posebno određenog kanala”.

Ove izjave dolaze dan nakon informacije o premještaju američke košarkašice Brittney Griner, uhapšene u Moskvi i osuđene za “trgovinu drogom”, u rusku kažnjeničku koloniju.

Podržavaoci 32-godišnje košarkašice ističu da je riječ o politički motiviranom slučaju, optužujući ruske vlasti da je drže kao taoca u prilikama napetosti između Moskve i Washingtona u vezi s Ukrajinom.

SAD i Rusija su mjesecima pregovarali o razmjeni koja bi uključila Brittney Griner i druge Amerikance u rukama Moskve, koja se nada da će vratiti Bouta.

Viktor Bout, nazvan “trgovcem smrću”, uhapšen je na Tajlandu 2008. godine i sada služi 25-godišnju zatvorsku kaznu u SAD-u.

‘Za sada nismo pronašli zajednički nazivnik’

Njegov život je, između ostalog, bio tema filma Gospodar rata, u kojem Nicolas Cage glumi bezočnog trgovca oružjem.

Rusija je više puta kritizirala SAD zbog davanja izjava u javnosti o pregovorima o razmjeni zatvorenika, pozivajući ga da ih drži u tajnosti.

“Za sada nismo pronašli zajednički nazivnik, ali je neosporno da je Viktor But među onima koji su obuhvaćeni pregovorima te se nadamo povoljnom ishodu”, rekao je Rjabkov.

Za bivše neprijatelje iz perioda Hladnog rata razmjena zatvorenika bila bi jedna od najvažnijih, i to u vrijeme najteže konfrontacije od Kubanske raketne krize 1962. godine.

Izvor: Agencije