Fondacija Gates donira sedam milijardi dolara pomoći za Afriku

Američki milijarder upozorio je da kriza u Ukrajini smanjuje količinu pomoći za kontinent.

Kenija i najveći dio istočne Afrike suočavaju se s najgorom sušom u posljednje četiri decenije (Reuters)

Fondacija Billa i Melinde Gates u četvrtak je objavila da će Africi donirati sedam milijardi dolara tokom iduće četiri godine, a Bill Gates je upozorio da kriza u Ukrajini smanjuje količinu pomoći za kontinent.

Donacija ove fondacije, koja je za 40 posto veća od iznosa utrošenog tokom prethodne četiri godine, usmjerena je na projekte borbe protiv gladi, bolesti, siromaštva i rodne neravnopravnosti.

Najveći dio novca odnosi se na Nigeriju, najmnogoljudniju afričku zemlju.

Humanitarne grupe u Africi suočavaju se s preusmjeravanjem finansiranja prema Ukrajini, u kojoj je ruska invazija izazvala rast cijena dobara u svijetu, što također ugrožava humanitarne aktivnosti.

“Evropski budžeti duboko su pogođeni ukrajinskim ratom i stoga se sada trend za (humanitarnu) pomoć neće povećati”, rekao je milijarder i suosnivač Microsofta novinarima na Univerzitetu Nairobi tokom posjete Keniji, dodavši da će sva trenutna pomoć potrošiti za nekoliko godina, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

‘Na rubu prehrambene krize’

Kenija i najveći dio istočne Afrike suočavaju se s najgorom sušom u posljednje četiri decenije.

Suša, popraćena sukobima i pandemijom COVID-19, dovela je više od 10 miliona ljudi u toj regiji “na sam rub prehrambene krize”, rekla je ove sedmice kršćanska humanitarna grupa World Vision iz SAD-a.

Ujedinjene nacije objavile su da ove godine očekuju nestašice hrane u nekim dijelovima Somalije.

Gates je u srijedu nakon sastanka s kenijskim predsjednikom Williamom Rutom rekao da će Fondacija osnovati pokrajinski ured u Nairobiju.

Fondacija je 2021. pružila 6,7 milijardi dolara humanitarne pomoći, a prošle sedmice obavezala se donirati 1,4 milijardi dolara malim poljoprivrednicama kako bi im pomogla nositi se s klimatskim promjenama.

Izvor: Agencije