FBI zabrinut zbog ‘policijskih stanica’ koje je Kina uspostavila u SAD-u

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe, tvrdeći da samo pomažu kineskim državljanima oko njihove dokumentacije.

Organizacija Safeguard Defenders objavila je izvještaj u kojem se otkriva postojanje 54 'prekomorska policijska službena centra' (EPA)

Američka obavještajna agencija, Federalni istražni biro (FBI), izrazila je zabrinutost zbog neovlaštenih “policijskih stanica” koje je Kina uspostavila širom Sjedinjenih Američkih Država.

Direktor FBI-ja Christopher Wray rekao je pojedinim članovima Kongresa da ova agencija prati izvještaje o takvim centrima širom zemlje.

“Svjesni smo postojanja ovih stanica”, kazao je on Odboru za državnu sigurnost i vladine poslove Senata, prenosi Anadolija.

Postojanje ovih objekata “krši suverenitet i zaobilazi standardne procese saradnje pravosuđa i organa za sprovođenje zakona”, dodao je Wray.

“Nečuveno je misliti da bi kineska policija pokušala otvoriti radnju u New Yorku, naprimjer, bez odgovarajuće koordinacije”, rekao je.

Peking odbacio optužbe

Organizacija za ljudska prava sa sjedištem u Evropi Safeguard Defenders objavila je izvještaj u kojem se otkriva postojanje 54 “prekomorska policijska službena centra” kineske policije u mnogim zemljama, uključujući SAD, Nizozemsku, Španiju i Irsku.

Kina koristi “policijske stanice” kao sredstvo pritiska na neke svoje građane i njihove porodice da se vrate, navodi se u izvještaju objavljenom u septembru.

“Istrage u vezi s prekomorskim policijskim službenim centrom koji se nalazi na listi u New Yorku su u toku”, navodi se.

Kinesko Ministarstvo vanjskih poslova odbacilo je optužbe, tvrdeći da dotični zvaničnici samo pomažu kineskim državljanima oko njihove dokumentacije.

Izvor: Agencije