COP27: Šef UN-a pozvao bogate i siromašne nacije da prevladaju razlike

Pregovarači klimatskog samita moraju prevladati ‘slom povjerenja’ između bogatih i siromašnih nacija kako bi postigli dogovor koji će spasiti svijet od najgoreg globalnog zatopljenja, kaže Gutteres.

'Klimatski utjecaji desetkuju ekonomije i društva i rastu', kaže Gutteres (EPA)

Pregovarači klimatskog samita COP27 u Egiptu moraju prevladati “slom povjerenja” između bogatih i siromašnih nacija kako bi postigli dogovor koji će spasiti svijet od najgoreg globalnog zatopljenja, upozorio je šef Ujedinjenih naroda Antonio Guterres u četvrtak.

“Nalazimo se u ključnom trenutku pregovora”, rekao je Guterres dok se COP27 približava roku za postizanje dogovora u petak, prenosi Hina.

“Svijet promatra i ima jednostavnu poruku: postavite se i isporučite”, dodao je.

“Globalne emisije su na najvišem nivou u historiji – i rastu. Klimatski utjecaji desetkuju ekonomije i društva – i rastu. Znamo što trebamo učiniti i imamo alate i resurse da to učinimo”, rekao je šef UN-a.

Šef UN-a govorom želi približiti pregovarače koji su zapeli na nizu pitanja – od toga treba li uspostaviti fond za kompenzaciju siromašnim nacijama za već vidljive klimatske štete do jezika u vezi upotrebe fosilnih goriva.

Protivljenje bogatih

Bogate države, uključujući Sjedinjene Američke Države, usprotivile su se uspostavi novog fonda za podršku zemljama u razvoju pogođenim klimatskim promjenama iz straha da bi ih to moglo izložiti neograničenoj odgovornosti za njihov historijski doprinos količini emisija stakleničkih plinova.

Guterres je rekao da se nada da će pregovarači premostiti svoje razlike o gubicima i šteti na način koji odražava “hitnost, opseg i golemost izazova s ​​kojima se suočavaju zemlje u razvoju”.

“Niko ne može poreći razmjere gubitaka i štete koje vidimo širom svijeta”, rekao je. “Svijet gori i tone pred našim očima”, naglasio je.

Guterres je pozvao zemlje da poduzmu više za smanjenje štetnih emisija kako bi se postigao međunarodni cilj postavljen na prošlim klimatskim samitima – da se ograniči globalno zagrijavanje na 1,5 stepeni Celzijsua, uključujući ograničavanje upotrebe fosilnih goriva.

Pozvao je razvijene zemlje da ispune prethodno obećanje da će osigurati 100 milijardi dolara godišnje za pomoć siromašnim zemljama da se prilagode na klimatske promjene i prijeđu na čistu energiju.

Izvor: Agencije