Britanski oficir: Bliže smo trećem svjetskom ratu nego što mnogi misle

Rusija je već proširila opseg ovog rata, koji je u početku bio usredotočen na vojne ciljeve, i to kroz pokretanje intenzivnih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Raketni napad na Poljsku u utorak izazvao je strah u zapadnim medijima i među analitičarima od eskalacije ruske agresije i širenja rata (Getty)

Raketni napad na Poljsku u utorak izazvao je strah u zapadnim medijima i među analitičarima od eskalacije ruske agresije i širenja rata, no ti strahovi su se brzo smirili kako je slabila mogućnost da je izvor napada Rusija.

Međutim, je li strah od  rata širih razmjera zaista nestao?

Bivši pukovnik britanske vojske Richard Kemp smatra da ti strahovi nisu neutemeljeni, kako navodi u članku objavljenom u rubrici “Mišljenja” u britanskim novinama The Daily Telegraph pod naslovom “Zaista smo bliže trećem svjetskom ratu nego što su mnogi spremni priznati”.

Kemp kaže da se ubrzo pokazalo da je raketni udar bio nesretan slučaj, ali Sjeveroatlantski savez, prema njegovim riječima, mora shvatiti da bi ruski predsjednik Vladimir Putin mogao poduzeti iracionalan korak bez upozorenja.

Naglasio je da je Rusija već proširila opseg ovog rata, koji je u početku bio usredotočen na vojne ciljeve, i to kroz pokretanje intenzivnih napada na civilnu infrastrukturu u Ukrajini.

Situacija sve ozbiljnija

Kemp, bivši komandant britanskih snaga u Afganistanu, upozorio je da je situacija sve osjetljivija, ističući da “unatoč ruskim neuspjesima, ovo nije vrijeme za opuštanje”.

U tekstu postavlja pitanje: Dok je Putin pod golemim pritiskom i očajnički želi vratiti inicijativu, u kojem trenutku će donijeti odluku da napadne NATO zalihe oružja koje ulaze u Ukrajinu preko Poljske te hoće li napasti NATO izviđačke avione ili pokrenuti elektroničke napade na NATO vojne kapacitete uključene u podršku Ukrajini?

Komentirao je to rekavši da bi zapadni um pomislio da je nelogično da se Rusija sada namjerno sukobljava s NATO-om, ali ističe kako je iskustvo pokazalo da Putin “ne misli onako kako mi mislimo”, stoga ne smijemo smanjivati očekivanja po pitanju onoga što može učiniti od nelogičnih poteza.

Ako želimo izbjeći da budemo uvučeni u borbe, onda moramo, smatra autor, “odvratiti Rusiju, a to znači poduzeti akciju protiv svakog čina agresije – namjerne ili nenamjerne – koja dovodi do smrti i razaranja na teritoriji NATO država”.

Kemp je odvraćanje protumačio kao kombinaciju između političke odlučnosti i vojne sile, rekavši da NATO mora biti spreman nositi se s Putinom bez obzira na to povećava li se njegovo samopouzdanje ili je stjeran uza zid.

Izvor: Agencije