Izrael u hladnjačama i grobljima drži tijela 373 Palestinca

Fawzi al-Shweiki strahuje da će tijelo njegovog sina biti iskorišteno u medicinskim eksperimentima ili za trgovinu organima, o čemu se ranije govorilo na palestinskom zvaničnom nivou.

Izrael drži tijela 117 Palestinaca u hladnjačama od 2015. godine, pored 256 tijela u grobnicama obilježenim brojevima (Al Jazeera)

Piše: Awad al-Rajoub

Ramallah – Izraelski okupatori nisu joj samo oduzeli pravo na majčinstvo i izljeve nježnosti, već su ovoj palestinskoj majci uskratili pravo da posljednji put vidi svog sina, 16-godišnjeg mučenika Haithama, koji je ubijen hicima iz vatrenog oružja. Posmrtne ostatke ovog mladića Izrael sakriva još od 8. septembra.

Umm Haitham se jedva izborila sa šokom nakon što je primila vijest da joj je sin jedinac. Međutim, njene rane iz dana u dan postaju sve dublje, jer još uvijek nema nikakvih informacija o tome gdje se nalazi njegovo tijelo i šta se desilo s njim. Nije se uspjela ni posljednji put oprostiti od njega, budući da Izrael i dalje drži mladićeve posmrtne ostatke, što je slučaj i sa desecima tijela drugih palestinskih mučenika.

Kontinuirana kampanja

Početkom novembra, majke brojnih palestinskih mučenika pokrenule su kampanju pod sloganom “Majčin vapaj”, koja podrazumijeva organiziranje različitih događaja, okupljanja i protestnih aktivnosti u raznim palestinskim gradovima. Kažu kako je njihov cilj poslati svoju poruku svijetu i izvršiti pritisak na okupaciju da oslobodi zatočena tijela, prema onome što je gospođa Shadid izjavila za Al Jazeeru.

Umm Haitham kaže da su sva pravna i politička vrata zatvorena, te da ne vidi način da se tijela mučenika vrate nakon što ih je okupacija odlučila zadržati s namjerom da ovo pitanje iskoristi u pregovorima.

“Nastavit ćemo dizati svoj glas sve dok nam tijela naše djece ne budu vraćena. Želimo se oprostiti od njih i sahraniti ih u skladu s islamskim običajima, u grobove za koje se zna gdje se nalaze, kako bismo ih mogli posjećivati i moliti se za njih”, dodala je.

‘Ubili su ga dva puta’

Na jugu Zapadne obale, bol i dalje slama srca roditelja nekadašnjeg zaposlenika Prvostepenog suda u Hebronu. Zbog posla kojim se bavio, morao je otići u središte grada, gdje su bili stacionirani izraelski vojnici i doseljenici, kako bi uručio sudska pisma.

Tamo je 12. marta 2019. godine okončan život Yassera Al-Shweikija, prema onome što je objavila okupacija, koja monopolizira informacije i detalje događaja, tvrdeći da je mučenik pokušao izvesti napad nožem, za što ne postoje nikakvi dokazi, prema riječima njegove porodice.

Starica Umm Tayseer, majka ubijenog mladića, još uvijek se nada da će oteto tijelo biti vraćeno, “kako bi se naša srca smirila i kako bi tijelo bilo ukopano na dostojanstven način, u skladu s islamskim običajima”.

Umm Tayseer želi sudjelovati u aktivnostima udruženja ”Majčin vapaj”, u nadi da će njihov glas doprijeti do donositelja odluka u regiji i svijetu.

”Naš sin je ubijen dvaput, prvi put kada su ga upucali dok je radio svoj posao, a drugi put kada je njegovo tijelo zadržano na nepoznatoj lokaciji”, dodala je Yasserova majka za Al Jazeeru.

Iako se informacije o mladiću i dalje kriju, a tijelo još uvijek nije vraćeno porodici, majka palestinskog mučenika kaže: ”Bez obzira što su prošle godine od njegovog ubistva, nikad nisam prestala misliti o njemu. Dalje zadržavanje njegovog tijela rasplamsava vatru u našim prsima, a hladnoća mrtvačkog zamrzivača nas lomi.”

Strah od krađe organa

Fawzi Al-Shweiki, otac poginulog Yassera i palestinski novinar s dugogodišnjim iskustvom, kaže kako još uvijek ne zna ništa o svom sinu.

“Nismo pozvani da ga identificiramo i sve do danas ne znamo šta se desilo s njim. Samo smo obaviješteni putem medija i Civilne službe (službeni kontakt s Izraelom) da je ubijen. Nisu nas obavijestili o tome gdje drže njegovo tijelo”.

Al-Shweiki strahuje da su okupacijske vlasti ukrale neke dijelove njegovog tijela kako bi ih iskoristile za nezakonite stvari i ciljeve.

Roditelji mučenika Yassera zahtijevaju da se tijelo vrati porodici “kako bi se obavila sahrana koja dolikuje ljudskom biću, jer je to pravo zajamčeno svim zakonima i vjerozakonima.”

U znak podrške majkama poginulih Palestinaca, zatvorenik Samer al-Issawi je prije 17 dana (od 14. novembra) stupio u štrajk glađu, zbog čega je kažnjen i poslan u samicu.

Al-Issawi dolazi iz grada Jerusalema, a na slobodu je pušten u sklopu dogovora o oslobađanju zatvorenika Wafaa Al-Ahrar 2011. Prethodno je štrajkao glađu više od šest mjeseci, odbijajući administrativni pritvor, a zatim je ranija presuda protiv njega, iz perioda prije dogovora, ponovo vraćena na snagu, kada je imao 30 godina.

Hladnjače i grobovi označeni brojevima

Prema podacima Nacionalne kampanje za vraćanje tijela mučenika, Izrael drži tijela 117 Palestinaca u svojim hladnjačama od 2015. godine, pored 256 tijela u grobnicama obilježenim brojevima.

Glasnogovornik kampanje Hussein Shejae rekao je za Al Jazeeru da se među tijelima koja se drže u hladnjačama nalaze i tijela dvije žene i 13 djece.

Naziv ”groblje brojeva” odnosi se na groblja na kojima su sahranjena tijela Palestinaca i Arapa koje je ubila izraelska vojska. Pokapani su bez ikakvog reda, prema brojevima njihovih sigurnosnih dosjea.

U posljednja dva desetljeća izraelski mediji su otkrili neka od tih groblja u Jordanskoj dolini i sjevernom Izraelu.

Nakon godina sudskih rasprava koje je predvodio Centar Al-Quds, Izrael je 2012. vratio posmrtne ostatke desetaka Palestinaca, s tim da i dalje drži desetke drugih.  Okupacijske vlasti su tvrdile kako o nekima od njih nemaju nikakvih informacija.

Godine 2019. izraelski Vrhovni sud odobrio je zadržavanje tijela, kako bi se u budućnosti koristila kao karta za pregovaranje i razmjenu za izraelske zatvorenike koje drži Islamski pokret otpora (Hamas) u Pojasu Gaze od 2014. godine.

Medicinska istraživanja i pregovori

Fawzi al-Shweiki, otac palestinskog mučenika, strahuje da će tijelo njegovog sina biti iskorišteno u medicinskim eksperimentima ili za trgovinu organima, o čemu se ranije govorilo na palestinskom zvaničnom nivou. Većinu porodica čija tijela Izrael nije vratio proganja isti strah.

Na sjednici vlade održanoj 4. jula, premijer Muhammad Shtayyeh je rekao da okupacijske vlasti “pogoršavaju bol ožalošćenih zbog gubitka njihove djece time što drže njihova tijela”.

”Otkrili smo da se ova tijela koriste u laboratorijima medicinskih fakulteta na izraelskim univerzitetima, što predstavlja otvoreno kršenje ljudskih prava i naučne etike, načela i vrijednosti”, dodao je ne navodeći daljnje pojedinosti.

Shtayyeh je pozvao svjetske univerzitete da bojkotiraju izraelske univerzitete koji su umiješani u skrivanje tijela, te da izvrše pritisak na okupacijske vlasti da prestanu provoditi ovakvu praksu nad posmrtnim ostacima palestinskih mučenika.

Krađa i trgovina

Palestinsko Ministarstvo informiranja izdalo je poseban izvještaj ranije u aprilu, koji je izričito naslovljen “Tijela mučenika zadržana od okupacijskih vlasti između krađe, trgovine i skrivanja”.

Ministarstvo je predočilo prethodne novinske izvještaje i istrage koje su govorile o izraelskoj krađi i trgovini organima palestinskih mučenika.

Ministarstvo se u izvještaju osvrnulo i na knjigu “Preko njihovih mrtvih tijela” izraelske liječnice i stručnjakinje za antropologiju Meire Weiss, objavljenu 2014. godine, u kojoj navodi da je u periodu između 1996. i 2002. boravila na Institutu za sudsku medicinu Abu Kabir u Tel Avivu radi provođenja naučnog istraživanja. Kaže kako se tamo susrela s krađom organa, posebno iz tijela Palestinaca.

Weiss je dodala: ”Tokom boravka na Institutu, vidjela sam kako uzimaju organe iz palestinskog tijela, dok, s druge strane, nisu uzimali od vojnika (…) uzimali su rožnicu, kožu i srčane zaliske.”

Ministarstvo informiranja je zaključilo kako je pitanje zadržavanja tijela mučenika “humanitarno pitanje, ali i neetička okupacijska praksa (…) koja je u suprotnosti s pravilima postupanja s tijelima ratnih stradalnika propisanih međunarodnim humanitarnim pravom.”

Zbog značaja koje ima pitanje zatočenih tijela, palestinska vlada je 2008. godine odlučila da 27. avgust proglasi danom borbe za vraćanje tijela mučenika. Na taj dan se svake godine organiziraju događaji kako bi se podsjetilo na važnost ovog pitanja i potrebu da se vrate posmrtni ostaci Palestinaca koje Izrael sakriva.

Izvor: Al Jazeera