UN: Trećina stanovništva Sudana treba humanitarnu pomoć

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje.

Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je jednoj trećini stanovništva Sudana potrebna humanitarna pomoć (Reuters)

Visoki komesar Ujedinjenih naroda (UN) za ljudska prava Volker Turk izjavio je da je jednoj trećini stanovništva Sudana potrebna humanitarna pomoć, javlja Anadolija.

Turk je na konferenciji za novinare u Kartumu, glavnom gradu Sudana, kazao da se 7 miliona ljudi u Sudanu suočava s prijetnjom od gladi zbog prehrambene nesigurnosti.

Dodao je da se Sudan nalazi u teškoj i opasnoj situaciji, istakavši da je došao u posjetu toj afričkoj zemlji ubrzo nakon imenovanja na dužnost.

Turk je kazao da je potrebno hitno pružiti pomoć i podršku Sudanu.

Civilima potrebna zaštita

“Naša kancelarija u Kartumu zabilježila je također 19 slučajeva silovanja i seksualnog uznemiravanja, a možda i više, tokom demonstracija koje su počele 25. oktobra 2021. godine” rekao je on.

Kako je kazao, situacija u Sudanu se ne popravlja, napominjući da je civilima potrebna hitna zaštita, te da je potrebno izraditi nacionalni akcioni plan za pružanje sigurnosti.

Sudan je bez funkcionalne vlade od oktobra 2021. godine, kada je vojska smijenila prelaznu vladu premijera Abdalle Hamdoka i proglasila vanredno stanje, što potez koji se smatra vojnim udarom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada