Trojici osumnjičenih za obaranje aviona MH17 doživotni zatvor

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion Malaysia Airlinesa iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protuzračnog sistema ‘Buk’ iz Donjecke oblasti.

Presuda je donijeta poslije više od osam godina nakon što je pogođen Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur (Reuters)

Nizozemski sud izrekao je u četvrtak doživotne zatvorske kazne trojici osumnjičenih, kojima je suđeno u odsustvu, zbog njihove uloge u obaranju putničkog aviona na letu MH17 Malaysia Airlinesa iznad Ukrajine 2014. godine.

Dvojici bivših ruskih obavještajnih službenika Igoru Girkinu i Sergeju Dubinskom te lideru proruskih snaga u Ukrajini Leonidu Karčenku naloženo je i da plate najmanje 16 miliona eura odštete rođacima žrtava, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Svi osuđeni su u bijegu, vjeruje se da su u Rusiji, koja ih, prema riječima ruskog političara, neće izručiti Nizozemskoj.

Andrej Klišas, član gornjeg doma ruskog parlamenta, rekao je za TASS da odluka suda neće imati nikakve pravne posljedice.

Četvrti osumnjičeni Rus Oleg Pulatov je oslobođen.

Rusija je u četvrtak osudila “političku” odluku, kako je okvalificirala presudu nizozemskog suda da trojicu muškaraca, od kojih su dvojica Rusa, proglasi krivim za za rušenje aviona malezijske kompanije Malaysia Airlines iznad Ukrajine 2014. godine.

“Tok i rezultat sudskog procesa pokazuju da se (odluka) zasniva na političkom naređenju”, objavilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, prenijela je Hina.

“Proces u Nizozemskoj ima sve izglede postati jedan od najskandaloznijih u historiji suđenja”, navodi rusko ministarstvo, dodajući da je sud “bio pod neviđenim pritiskom nizozemskih političara, tužitelja i medija da nametne politički motiviran ishod”.

Sud: Moskva imala kontrolu nad proruskim snagama

Okružni sud u Hagu presudio je da je avion Malaysia Airlinesa na letu MH17 iznad istočne Ukrajine oboren raketom lansiranom iz protuzračnog sistema “Buk”, iz polja kod Pervomajska, Donjecka oblast, saopćio je predsjedavajući sudija Hendrik Steenhuis.

Sud je naveo da je Rusija imala potpunu kontrolu nad proruskim snagama na tom području u vrijeme kada je avion oboren.

“Od polovine maja 2014. godine Rusija je imala takozvanu opću kontrolu nad [samozvanom] narodnom republikom Donjeck”, rekao je Steenhuis, misleći na regiju gdje je avion oboren 17. jula 2014. godine.

Rođaci poginulih na letu MH17 okupili su se u nizozemskoj sudnici pred izricanje presuda trojici optuženih Rusa i Ukrajincu, prenosi AP.

Presuda je donijeta poslije više od osam godina nakon što je pogođen Boeing 777 koji je letio iz Amsterdama u Kuala Lumpur 17. jula 2014.  godine, pri čemu je poginulo svih 298 putnika i članova posade.

Osmog juna 2021. godine počelo je razmatranje predmeta u meritumu.

U optužnici nizozemskog tužilaštva od decembra 2021. godine tražilo se da se četverica optuženih osude na doživotnu robiju zbog organiziranog uništavanja aviona, koje je dovelo do pogibije 298 ljudi i ubistva putnika koji su se nalazili u avionu.

Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa

Kijev je za katastrofu optužio ustanike u Donbasu, koji su, sa svoje strane, izjavili da nemaju sredstva koja bi mogla oboriti avion na toj visini.

Ukrajinske vlasti odbile su dostaviti podatke sa svojih radara, a Sjedinjene Američke Države nisu dostavile istrazi satelitske snimke, gdje se, kako tvrde, vidi trenutak lansiranja rakete.

Bez obzira na ratna dejstva, Kijev nije zatvarao nebo iznad Donbasa za međunarodne putničke avione.

Kako je izjavljivao zamjenik generalnog tužioca Rusije Nikolaj Viničenko, ruska strana predala je Nizozemskoj ne samo podatke sa ruskih radara, već i dokumenta koja svjedoče da je raketa “Buk”, koja je oborila avion, pripadala Ukrajini i lansirana sa teritorije pod kontrolom Kijeva, ali su istražitelji ignorirali tu informaciju.

Tužioci i osuđeni imaju dvije sedmice da podnesu žalbu.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada