Poljska neće tražiti aktiviranje člana 4 NATO ugovora

Razvoj događaja dovodi do zaključka da se ne radi o namjernom napadu projektila na teritoriju Poljske, rekao je poljski premijer.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki rekao je da ta NATO članica stalno održava konsultacije sa saveznicima (EPA)

Poljski premijer Mateuš Moravjecki potvrdio je da se neće pozvati na član 4 Sjevernoatlantskog ugovora u vezi sa padom projektila u selu Prževodovu u blizini granice sa Ukrajinom, a u kojem su ubijene dve osobe.

“Stalno održavamo konsultacije sa saveznicima, ali u okviru sporazuma o odbrani postoji član 4, koji primorava strane da se konsultuju u vanrednim situacijama. Dogovorili smo se da provjerimo da li ima osnova za primjenu člana 4”, rekao je Moravjecki, prenijela je ukrajinska Pravda.

Nenamjerno raketiranje

On je dodao da je razvoj događaja u vezi s padom rakete doveo do zaključka da se ne radi o namjernom napadu na teritoriju Poljske.

“Stoga se nismo pozivali na član 4. Ovaj pristup je naišao na dobar prijem kod naših NATO saveznika”, rekao je on za kanal TVP.

U članu 4 NATO ugovora se navodi da će se države članice konsultovati kada god po mišljenju bilo koje od njih budu ugroženi njen teritorijalni integritet, politička nezavisnost ili sigurnost.

Izvor: Agencije