Pelosi odstupila s mjesta čelnice američkih demokrata u Predstavničkom domu SAD-a

Vrijeme je da mlađe generacije preuzmu vodstvo, rekla je Nancy Pelosi u govoru.

Demokrate će izabrati lidera za novi savez Kongresa krajem ovog mjeseca Foto: AP

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nancy Pelosi objavila je da se neće ponovo kandidirati za mjesto lidera demokrata, nakon što su republikanci osvojili većinu u tom domu.

Pelosi (82) koja je 2007. postala prva žena na poziciji predsjednika Predstavničkog doma, jedna je od glavnih demokratskih zastupnica već 20 godina.

U četvrtak je rekla da će nastaviti da djeluje u Kongresu te da će i dalje predstavljati građane Kalifornije, ali je dodala da je spremna da preda lidersku poziciju mlađim generacijama.

Njena odluka dolazi nakon što je nedavno muškarac napao njenog supruga nakon što je provalio u njihov dom u San Franciscu, a policija je rekla da je incident bio politički motiviran.

“Neću tražiti ponovni izbor za demokratsko vodstvo u sljedećem sazivu Kongresa… Došlo je vrijeme da nove generacije vode”, navela je Pelosi u govoru.

‘Efikasna političarka’

Demokrate će izabrati lidera za novi savez Kongresa krajem ovog mjeseca. Hakeem Jeffries, 52-godišnji predstavnik New Yorka, razmatra se kao nasljednik Pelosi.

Tri glavna zastupnika demokrata u Predstavničkom domu, Pelosi, Steny Hoyer i Jim Clyburn, u 80-tim su godinama.

U svom govoru, Pelosi je također upozorila na sudbinu američke demokratije, navodeći napad na Kapitol 6. januara 2021. koji su izvele pristalice Donalda Trumpa kako bi spriječili izbor predsjednika Joe Bidena.

Kćerka bivšeg američkog kongresmena i gradonačelnika Baltimorea, Pelosi je zastupnica još od 1987.

Često su je opisivali kao efikasnu političarku koja drži na okupu demokrate u Kongresu.

Tokom godina, republikanci su u Pelosi vidjeli simbol svega što ne vole u vezi demokrata – pripadnicu takozvane “elite sa obale” koja podržava veće poreze i veću potrošnju vlade.

Vanjska politika

Iako je predsjednik uglavnom zadužen za američku vanjsku politiku, Pelosi se također pojavljivala na međunarodnoj sceni.

Ranije ove godine je razljutila Kinu svojom posjetom Tajvanu. Također je nadgledala transfer američke pomoći Ukrajini nakon ruske invazije i putovala u Kijev gdje se srela sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Pelosi je velika pristalica Izraela. “Ako se i Kapitol sruši do temelja, jedna stvar koja bi ostala bila bi naša posvećenost… saradnji sa Izraelom”, rekla je prije nekoliko godina.

Izvor: Al Jazeera