Mitch McConnell ponovno izabran za vođu republikanaca u američkom Senatu

Politički iskusan 80-godišnji Mitch McConnell iz ruralne savezne države Kentucky ostaje na čelu republikanaca u gornjem domu, na dužnosti koju obavlja od 2014.

Mitch McConnell, izabran prvi put u Senat 1984. godine, uspješno je prebrodio sve igre u Washingtonu i u srijedu je lako pobijedio Ricka Scotta (EPA)

Vođa republikanske manjine u Senatu, Mitch McConnell, ponovno je potvrđen za tu dužnost u srijedu za novi saziv koji će početi u januaru jer njegov protukandidat s Floride Rick Scott nije dobio dovoljno glasova.

Stoga politički iskusan 80-godišnji McConnell iz ruralne savezne države Kentucky ostaje na čelu republikanaca u gornjem domu, na dužnosti koju obavlja od 2014, prenosi Hina.

Bivši američki predsjednik Donald Trump, koji je očuvao velik utjecaj na republikansku stranku i objavio je da će se natjecati ponovno za predsjedničke izbore 2024, okrivio je upravo McConnella za neuspjeh republikanaca na američkim međuizborima 8. novembra na kojima je izostala njihova uvjerljiva pobjeda najavljivana kao “crveni val”.

Trump i McConnell bili su saveznici dok je milijarder bio u Bijeloj kući, no sve se promijenio kada se McConnell distancirao od invazije Trumpovih pristalica na Capitol 6. januara koji kao ni Trump nisu htjeli priznati da je izgubio izbore.

“On je uništio izbore”, ustvrdio je Trump o McConnellu svojoj društvenoj mreži Truth Social nakon međuizbora početkom novembra.

Dugogodišnja karijera

Prije izbora McConnell je izrazio zabrinutost jer je smatrao “nekvalitetnima” kandidate za Senat i Zastupnički dom koje je predložio bivši predsjednik.

Mitch McConnell, izabran prvi put u Senat 1984. godine uspješno je prebrodio sve igre u Washingtonu i u srijedu je lako pobijedio Ricka Scotta.

Također je zaslužan što je uspješno održano glasanje u srijedu unatoč pokušajima senatora ‘trumpista’ da odgode glasanje za iduću sedmicu.

Demokrati su na međuizborima uspjeli očuvati tanku većinu u Senatu jer su uspjeli ugrabiti republikancima mjesto države Pennsylvanije te sad imaju 50 mjesta, a republikanci 49.

Izvor: Agencije