Mediji: Mijanmar pušta strance iz zatvora

Vojni čelnici Mijanmara oslobodili su iz zatvora Seana Turnella, australskog ekonomista i bivšeg savjetnika ikone demokracije Aung San Suu Kyi, te još 6.000 drugih.

Na Nacionalni dan, vojno vijeće objavilo je da je oslobođeno gotovo 6.000 zatvorenika (EPA)

Vojni čelnici Mijanmara oslobodili su iz zatvora Seana Turnella, australskog ekonomista i bivšeg savjetnika ikone demokracije Aung San Suu Kyi, te još 6.000 drugih temeljem odluke o amnestiji, izvijestili su u četvrtak mjanmarski mediji, javlja Hina.

Irrawaddy News i BBC Burmese izvijestili su da su među oslobođenima i bivša britanska izaslanica Vicky Bowman, te japanski redatelj Toru Kubota.

Turnell je bio optužen za kršenje zakona o državnim tajnama, Bowman za kršenje zakona o imigraciji, a Kubota za pobunu i kršenje zakona o komunikacijama.

Bowman je bila zatvorena zajedno sa svojim suprugom, istaknutim burmanskim umjetnikom Ko Htein Linom.

Politička previranja

Mijanmar je u političkim previranjima otkako je vojska prošle godine izvela državni udar hapšenjem civilnih čelnika, uključujući Aung San Suu Kyi, u ranim jutarnjim racijama 1. februara 2021.

Pozivajući se na vojno vijeće, nezavisna novinska kuća Myanmar Now prenijela je da su pomilovanja odobrena u povodu Nacionalnog dana Mijanmara.

“Na Nacionalni dan, vojno vijeće objavilo je da je oslobođeno gotovo 6.000 zatvorenika. Među njima su četiri stranca i 11 slavnih osoba”, navodi se u izvještaju.

Glasnogovornik hunte nije odgovorio na Reutersove telefonske pozive za komentar.

Izvor: Agencije