Istrage protiv Trumpa će se nastaviti bez obzira na kandidaturu

Trump ulazi u trku za predsjedničku nominaciju dok se suočava sa federalnim istragama u vezi sa njegovim pokušajem da preokrene rezultate predsjedničkih izbora iz 2020. godine,

Donald Trump se nominovao za predsjedničke izbore 2024. godine (EPA)

Odluka Donalda Trumpa da treći put istakne kandidaturu za ulazak u Bijelu kuću neće zaštititi ovog bivšeg predsjednika SAD-a od krivičnih istraga sa kojima se suočava kao obični građanin, što ga ostavlja pravno i politički izloženim dok se bori da postane republički predsjednički kandidat na izborima 2024. godine, kažu pravni stručnjaci i bivši zvaničnici Ministarstva pravde SAD-a.

To ministarstvo nastavlja sa svojim istragama, a s obzirom na to da su međuizbori za Kongres, guvernere i druge funkcije po saveznim državama sada uglavnom okončani, i da je početak kampanje za predsjedničke izbore u 2024. u najboljem slučaju udaljen mjesecima, federalni tužioci imaju vremena na prečac da nastave svoj rad, čak i kada Trump uđe u kampanju, prenosi agencija Beta pisanje Associated Pressa.

“Mislim da se Ministarstvo neće ustručavati bez obzira na to što je Trump sebe već nominovao i postavio se kao prvi kandidat na izborima 2024. godine”, rekao je bivši tužilac pri ministarstvu Michael Weinstein i dodao: “Mislim da će oni na to gledati kao na njegov pokušaj da izigra sistem, što je činio vrlo uspješno na sudovima, i da su oni pripremljeni za njegov uzvratni udarac”.

Trump ulazi u trku za predsjedničku nominaciju dok se suočava sa federalnim istragama u vezi sa njegovim pokušajem da preokrene rezultate predsjedničkih izbora iz 2020. godine, kao i sa nagomilavanjem strogo povjerljivih vladinih dokumenata na njegovom imanju na Floridi, a tu je i odvojena državna istraga u saveznoj državi Georgiji.

Istraga u vezi sa dokumentima na njegovom imanju Mar-a-Lago naročito brzo napreduje, pri čemu su tužioci jednom bliskom savezniku Trumpa dali imuninet kako bi mogao da svjedoči pred velikom federalnom porotom. Advokati Ministarstva pravde kažu da su u ovom slučaju prikupili dokaze za potencijalna krivična djela koja se ne odnose samo na opstrukciju pravde već i za samovoljno zadržavanje informacija od značaja za nacionalnu sigurnost.

‘Istraga po pravilima službe’

Ostaje nejasno da li će protiv ikoga biti podignuta optužnica, kao što nije jasno u kom roku ta odluka treba da bude donesena. Međutim, bivši zvaničnici kažu da je najbolji način da se dođe do rezultata, a izbjegnu zamjerke jeste da se sprovede istraga strogo po pravilima službe, da se prema Trumpu ne iskazuju ni pretjerano poštovanje niti da se on tretira maliciozno s obzirom na položaj predsjednika na kojem je bio.

“Javnost će imati najviše vjere u ono što radiš i imat ćeš najuspješnije rezultate ako Donalda Trumpa tretiraš kako bi tretirao svakog drugog Amerikanca”, kaže Matthew Miller, koji je službovao u Ministarstvu pravde kao glasnogovornik za vrijeme bivšeg državnog tužioca Erica Holdera.

Sadašnji državni tužilac Merrick Garland je tako nešto i sugerisao, rekavši prošlog ljeta u odgovoru na pitanja o Trumpu istrazi povodom dešavanja od 6. januara 2021. godine da “nijedna osoba nije iznad zakona”. A upitan u julu na televiziji kako bi potencijalna Trumpova kandidatura mogla utjecati na ministarstvo, Garland je odgovorio: “Smatrat ćemo odgovornim svakoga ko je krivično odgovoran za pokušaj miješanja u prijenos – legitiman, zakonski prijenos – vlasti sa jedne na drugu administraciju.”

Stavljati pod istragu bilo kog izabranog zvaničnika ili kandidata za javnu funkciju gotovo uvijek priziva političke spekulacije. Protokoli ministarstva pravde upozoravaju tužioce da ne poduzimaju otvorene akcije u predvečerje izbora, ali to je više standardna konvencija nego zacrtano pravilo. A novi predsjednički izbori su dvije godine daleko.

Trump sebe predstavlja kao ‘žrtvu’

Ipak, nije lako podvrći istrazi bivšeg predsjednika SAD-a ili trenutnog kandidata za tu funkciju. To je naročito istinito u slučaju Trumpa, koji je proveo svoje predsjednikovanje napadajući sopstveno Ministarstvo pravde i vodeći harangu protiv državnih tužilaca koje je lično imenovao. A već je svalio lavinu osuda na Federalni istražni biro zbog pretresa njegovog posjeda Mar-a-Lago u augustu, i tu epizodu je iskoristio da prikupi novac od svojih pristalica.

Sada kada je njegova kandidatura zvanična, on i njegove pristalice će pokušati da ožive narativ da su istrage protiv njega politički progon koji vrši administracija pod upravom Demokratske stranke u strahu od njegovog uspjeha na izborima 2024. godine.

Ustvari, jedan rizik po demokrate je u tome što bi Trump – koji je u svojoj jučerašnjoj obznani kandidature predstavio sebe kao “žrtvu” – mogao da ponovo pokrene svoje pristalice tim argumentom.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada